Čemu služe skrivene funkcije i kodovi na mobilnom telefonu

Čemu služe skrivene funkcije i kodovi na mobilnom telefonu

Vaš telefon krije dosta tajni do kojih možete doći određenim kodovima koji imaju svoju funkciju i ne koriste ih svi. 

Photo: Pixabay

Iako niste eksperti za mobilne telefone možete da upotrebite neki od kodova i da dođete do nekih skrivenih podataka. Da napomenemo, koristite ih na sopstvenu odgovornost.

#06#

Photo: Pexels

Ovaj klasični kod trebalo bi da radi na svim telefonima. On služi za pokazivanje IMEI broja (International Mobile station Equipment Identity), jedinstvenog za svaki uređaj. Njega potrošači ne bi trebalo da pokazuju niti dele s drugima.

#07#

Photo: Unsplash

Ovaj kod je univerzalan, baš poput prethodnoga, ali ovaj put služi za prikazivanje SAR vrednosti uređaja (Specific Absorption Rate), ili kako se u razgovorima kaže: "koliko telefon zrači u radu".

#0*#

Photo: Pexels

Ovo je prvi servisni kod za Samsungove telefone. Ovaj kod otvara mogućnost testiranja LCD-a, hardvera i mnogih drugih delova uređaja.

Meniju koji se otvara ovim kodom uglavnom pristupaju serviseri koji treba da ispitaju šta ne funkcioniše s uređajem, ali u kućnoj radinosti se mogu zabaviti svi. Moguće je testirati boje, vibracijski motor, kameru, ekran osetljiv na dodir, zvučnike i sve druge senzore.

#1111#

Photo: Unsplash

Unosom ovog koda korisnik će videti verziju softvera koji je instaliran na telefonu.

#2222#

Photo: Unsplash

Ovaj kod će prikazati hardversku verziju uređaja.

#1234#

Photo: Pexels

Ovaj kod prikazuje PDA i "firmware" informacije poput verzija AP-a, CP-a i CSC-a.

#12580*369#

Photo: Pexels

Ovaj kod će prikazati ranije spomenuti PDA i "firmware" verzije, uz dodatak hardverskih informacija poput RF cal i HW Rev. (revizije i sl.).

#7353#

Photo: Pexels

Kao i jedan od prethodnih kodova, ovim se može aktivirati testiranje brojnih senzora i dodataka u uređaju poput vibracije, ekrana, senzora za osvetljenje, akcelerometra i dr.

#0011#

Photo: Pexels

Ovaj kod prikazaće status GSM mreže (registracijski status, pojas i dr.)

#0228#

Photo: Pexels

Koga zanimaju tehnički detalji u vezi baterije uređaja, može da isproba ovaj kod.

#9090#

Photo: Pexels

Ovaj kod će omogućiti kontrolu naprednih dijagnostičkih parametara poput RAM dumpa i sl.

#7412365*

Photo: Pexels

Za više informacija o "firmware" kamerice na uređaju valja iskoristiti ovaj kod.

#34971539#

Photo: Unsplash

Baš kao i prethodni kod, ovaj će prikazati detalje u vezi sa kamerom, ali u mnogo više parametara te uz mogućnost nadogradnje "firmwarea". Međutim, savetuje se da opciju nadogradnje ne koristite.

#0808#

Photo: Unsplash

Ovim kodom moguće je upravljati postavkama USB veze na uređaju. Kao i u ranijem slučaju, ne koristite osim ako ne znate šta tačno želite da uradite.

#9900#

Photo: Unsplash

Ovaj kod omovućava ulaz na tzv. "System Dump meni" koji se može iskoristiti za mnogo naprednih opcija. Kao i ranije, s ovim će znati da se služe tek mobilni entuzijasti.

#2663#

Photo: Unsplash

Svaka komponenta ima svoj softver koji upravlja njime, a izuzetak nije ni ekran. Ulaskom u izbornik ovim kodom otvoriće se mogućnost nadogradnje TSP i TK "firmwarea" (Touch Screen i Touch Key), ali s tim uvek valja biti oprezan.

#22558463#

Photo: Unsplash

Ko želi jednostavno da restartuje ukupno vreme razgovora na uređaju može se poslužiti s ovim kodom. Pristupiti opciji je moguće i bez koda, ulaskom u meni "Call log > More > Call Duration > Reset".

#272*IMEI#

Photo: Unsplash

Ovim kodom moguće je prikazati i izmeniti CSC (Sales Code) uređaja. Ako ne znate čemu koja opcija služi - zaobiđite stvar.

#7465625*638*#

Photo: Unsplash

Ovo je, prema rečima ASKVG-a, vrlo napredan kod koji omogućuje stavljanje tzv. "Network Lock Control" ključa. Ne ubacujte nikakav broj osim ako ne znate tačno šta činite.

Zatvoreno za komentare.