Cena izrade Ajfona će vas garantovano iznenaditi

Cena izrade novog Ajfona će vas garantovano iznenaditi

Epl je nedavno predstavio čak tri nova pametna telefona, od kojih su dva papreno skupa. Najniža cena osnovnog modela počinje od 1.100 evra, dok najviša iznosi astromskih 1.600 evra! Međutim, iznos potreban za njegovo izrađivanje će vas iznenaditi.

Foto: gsmarena.com

TechInsights, kompanija iz Otave, rastavila je Ajfon XS Max na delove i izračunala da cena njegove izrade iznosi oko 380 evra, prenosi Metro.

Najskuplji deo novog Eplovog pametnog telefona je ekran, čija je cena 70 evra, dok je sličan ekran prošlogodišnje Ajfon "desetke" koštao 66 evra.

Relativno malo povećanje u ceni uprkos malo većem ekranu Epl je postigao tako što je sklonio pojedine komponente sa svog takozvanog 3D Touch sistema, kao što je dugme Home.

Foto: gsmarena.com

Kada se sve sabere, ono što su izvadili košta oko 10 dolara pa bi ova procena od 70 dolara bila oko 80, rekao je za Rojters Al Kovski, koji nadgleda analizu troškova u TechInsights-u.

Kompanija Epl je odbila da komentariše istraživanje.

Bob O’Donel iz TECHnalysis Research-a kaže da je Epl doneo ispravnu odluku. Za određenu grupu ljudi, cela stvar se vrti oko ekrana. On pokreće čitavo iskustvo i zbog njega su ljudi uzbuđeni, kaže.

Foto: gsmarena.com

Drugi troškovi koji su se povećali su procesor i čipovi, prvenstveno zbog korišćenja nove tehnologije Intela i tajvanskog partnera Semiconductor Manufacturing Co Ltd koja bi trebala da poboljša performanse istovremeno koristeći isti prostor, piše Index.hr.

Epl je nove telefone Ajfon XS i XS Max nazvao najizdržljivijim ikad, rekavši da imaju "najizdržljivije staklo ikad u pametnom telefonu". Nažalost, i dalje se odmah raspadnu gotovo u trenutku kada padnu na beton, sudeći prema testu koji je sproveo SquareTrade.

To će za vlasnike biti još jedan problem, s obzirom na to da popravak ekrana košta oko 370 evra. U testu su oba telefona bacili s dva metra visine na trotoar i oba su se odmah razbila. Doduše, oba telefona "preživela" su potpuno uranjanje u vodu.

Zatvoreno za komentare.