Čuvajte svoj sluh: Nepravilno korišćenje slušalica može dovesti do trajnih posledica!

Čuvajte svoj sluh: Nepravilno korišćenje slušalica može dovesti do trajnih posledica!

U današnje vreme svi koriste slušalice. Najviše mladi, ali i ostali dok hodaju ili se voze u prevozu, slušaju muziku sa mobilnog telefona. Međutim, ova navika može trajno da ošteti sluh, ako se ne vodi računa o jačini zvuka, izboru i održavanju slušalica.

Foto: Shutterstock

Preglasno slušanje muzike iz slušalica može da izazove zujanje u ušima, glavobolju ili nervozu. Pošto se slušalice u većini slučajeva ne peru i ne brišu alkoholom, pretvaraju se u prave rasadnike bakterija. Kada se takve uguraju u slušni kanal, lako mogu da ga inficiraju.

Foto: Pixabay

Da bi se izbegle moguće štetne posledice, treba voditi računa o izboru slušalica i jačini zvuka. Treba birati mekane i silikonske slušalice, a najbolje su one koje liče na komentatorske, ne uvlače se u uši, nego stavljaju preko glave. Možda nisu najpraktičnije, jer ne mogu da se smotaju u torbu, ali jesu najbezopasnije po uši, a pritom imaju veoma dobar zvuk.

Kada je reč o jačini zvuka, nikako ga ne treba podešavati na maksimum, već najviše na 60 odsto moguće jačine.

Foto: Pixabay

Ne treba zanemariti ni činjenicu da korišćenje slušalica, dok vozite ili boravite u prirodi, može da bude opasno. Vozač tako eliminiše druge zvuke što kao učesnik u saobraćaju ne bi smeo, a šetač u prirodi, zanet muzikom, može da se spotakne i povredi.

Foto: Pixabay

Ukoliko često nosite slušalice, redovno čistite i njih i uši i pridržavajte se ovih saveta.

Zatvoreno za komentare.