Čuvajte svoju privatnost – ove aplikacije nas „prate“!

Ako ste neko ko zaista vrednuje svoju privatnost, onda nedavni izveštaj "The Washington Post"-a će vas možda malo potresti. Prema izveštaju, "The Washington Post" se udružio sa firmom za privatnost "Disconnect" i otkrili su da mobilne aplikacije šalju veliku količinu podataka nazad u kompanije za praćenje.

telefonFoto: Pixabay

Znamo da nas aplikacije u određenoj meri prate, ali je u izveštaju ustanovljeno da je ovo mnogo više od onoga što mislimo da se šalje. Autor izveštaja Džefri Fauler piše:

"Nedavno u ponedeljak naveče, desetak marketinških kompanija, istraživačkih firmi i drugih kompanija koje grabe lične podatke dobilo je izveštaje sa mog "iPhone"-a. U 23.43 časova, kompanija pod nazivom "Amplitude" je saznala moj broj telefona, mejl adresu i tačnu lokaciju. U 3.58 ujutro, druga zvana "Appboy" je dobila digitalni otisak mog telefona. U 6.25 sati, kompanija za praćenje "Demdex" uspela je da identifikuje moj telefon i pošalje listu drugih takvih kompanija sa kojima se povezao".

Foto: Shutterstock

Kako 9to5Mac ističe, praćenje aplikacija nije novo i nije uvek loše. U nekim slučajevima, možda će biti potrebno da neke aplikacije rade. Sa portala takođe primećuju da je obično neškodljivo kada programeri žele da znaju koje se funkcije aplikacije koriste a koje ne.

Međutim, kako se navodi u izveštaju, postoji nedostatak transparentnosti gde vrlo mali broj korisnika zapravo zna gde se njihovi podaci šalju, ili kada se šalju. To znači da pokušaj zaštite naše privatnosti može biti težak ako ne znamo gde podaci odlaze, prenosi PC Press.

Pročitaj još