Da li je dobro držati telefon na punjaču cele noći?

Da li je dobro držati telefon na punjaču cele noći?

S obzirom na to da ih koristimo tokom većine dana, uobičajeni način da napunimo baterije jeste da ostavimo telefon na punjaču cele noći. Međutim, da li je to zaista neophodno?

Foto: Shutterstock

Ovakvo punjenje telefona je imalo smisla kada je baterijama trebalo dosta vremena da se napune, ali u eri brzog i bežičnog punjenja, to baš i ne mora da bude naš prvi izbor.

Litijum-jonske baterije koje se danas nalaze u mobilnim telefonima brže se pune, a traju duže nego ranije. Još jedna stvar po kojoj se razlikuju u odnosu na baterije koje su se ranije nalazile u telefonima, jeste to što “ne vole” da se isprazne do kraja i onda ponovo napune do 100%.

Konsenzus proizvođača pametnih telefona je da će vam baterija najduže trajati ako se stalno nalazi između 40% i 80% napunjenosti. I tu postoji izuzetak – smatra se da je dobro da se baterija jednom mesečno isprazni potpuno, i onda napuni do 100%.

Foto: Shutterstock

Što se optimalne temperature baterije tiče, najbolje je da bude negde između 30°C i 40°C, sve ispod i preko toga trebalo bi da vam sugeriše da nešto nije u redu.

Takođe, savetuje se da koristite samo punjač koji ste dobili uz telefon, jer neki jeftiniji punjači, kao i oni koji ne odgovaraju vašoj bateriji, mogu da “skrate život” vašeg mobilnog telefona.

Zanima nas i šta vi mislite. Da li ostavljate telefon na punjaču tokom cele noći jer nemate vremena da ga punite danju, ili se ipak pridržavate ovih saveta?