Da li možete da vozite ako ste popili? Uskoro će to određivati vaš automobil

Da li možete da vozite ako ste popili? Uskoro će to određivati vaš automobil

Prema pojedinim uredbama svi novi automobili koji budu kreirani od 2027. godine trebalo bi da uključe neku vrstu sistema za praćenje stanja vlasnika, odnosno njegovog nivoa alkohola u krvi, tako da će to da li možete da vozite ako ste popili u buduće presuditi vaš auto.

Foto:Shutterstock

Iako su pojedini proizvođači već testirali i uveli ovu funkciju, kao i sistem upozorenja na nivo umora vozača, ovakva praksa mogla bi da bude globalno uslovljena.

Ovo je interesantna ideja koju bi auto-industrija mogla da usvoji kako bi smanjila vožnju u pijanom stanju, ali kako pojedini stručnjaci navode, postoje brojni razlozi zbog kojih bi trebalo da budemo skeptični prema tehnologiji detekcije alkohola, koja se trenutno nalazi u razvoju.

Trenutno, alko-testovi koji mogu biti biti korišćeni protiv pijanih vozača poseduju niske, ali ne i nulte mogućnosti greške.

Ukoliko bi svako u jednoj državi morao da duva kako bi startovao svoje vozilo, matematika nalaže da bi postojali milioni lažno pozitivnih slučajeva, koji bi sprečavali ljude da odu tamo gde su naumili tog dana.

Međutim, ovo neće biti slučaj sa sistemima za koje se brojne zemlje zalažu.

Foto:Shutterstock

Za sada, ovakvi sistemi se ne odnose decidno na bilo koju tehnologiju ili program, ali, kako je “Motherboard” publikacija navela, deluje da oni već poseduju buduću namenu i razvijaju se u okvirima “Driver Alcohol Detection System for Safety Program” agencije u SAD.

Dok brojne vlade sveta i industrijske korporacije istovremeno sarađuju na rešavanju ovog problema.

DADSS agencija razvija dva pasivna sistema namenjena detektovanju pijanih vozača.

Jedan od njih služi detektovanju molekula alkohola u vazduhu, dok drugi meri nivo alkohola u krvi putem vozačeve kože kada pritisne dugme za startovanje vozila, prenosi Muški magazin.

Foto:Shutterstock

Za sada, tehnologija koja senzorski detektuje alkohol u vazduhu radi po sistemu sve ili ništa, detektujući prisustvo ili odsustvo alkohola, radije nego što je u mogućnosti preciznog određivanja da li je vozačeva koncentracija alkohola u krvi viša od posebnih legalnih ograničenja.

Međutim, ova organizacija tvrdi da radi na poboljšanjima sistema, koja će omogućiti daleko precizniju i manje nametljivu opciju, dok će potencijalno imati zvaničnu premijeru 2027. godine.

Zatvoreno za komentare.