Kako razlaz Gugla i Huaveja utiče na Srbiju

Kako razlaz Gugla i Huaveja utiče na Srbiju

Šta nosi zaoštravanje trgovinskog rata dve vodeće ekonomske sile, SAD i Kine, možda će najpre osetiti 2,5 milijardi korisnika android uređaja giganta "Huaveja", posle odluke američkog "Gugla" o obustavi saradnje.

Foto: Shutterstock

Krovna "Guglova" firma "Alfabet" je sa kineskom kompanijom "Huavej" obustavila saradnju koja zahteva prenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih javno dostupnih putem licenciranja otvorenog koda. Ovim potezom kineski tehnološki gigant odmah gubi pristup ažuriranjima "Guglovog" operativnog sistema "Android".

A već sledeća verzija android smart telefona će izgubiti i pristup popularnim uslugama, od "Džimejla" do "Jutjuba". "Huavej" će, rečju, moći da se koristi samo javnom verzijom "Androida", bez pristupa vlasničkim aplikacijama i uslugama "Gugla".

Iz "Gugla" poručuju aktuelnim korisnicima "Huavejovih" pametnih telefona i drugih uređaja da će i dalje moći da koriste, ažuriraju i skidaju aplikacije preko "Gugla". No, problem će nastati vrlo skoro, kada kasnije ove godine "Gugl" lansira novu verziju "Androida", koja neće biti dostupna na "Huavejovim" uređajima.

Foto: Shutterstock

Tada vlasnici tih uređaja neće imati aplikacije "Jutjub", mape, "Gugl plejstor", "Džimejl", internet-pretraživač "Hrom". Budući korisnici telefona "huavej" mogli bi samo sami naknadno da nadograde sistem instalacijom "Gaps" paketa i tako dođu do istih mogućnosti koje imaju vlasnici mobilnih telefona drugih proizvođača.

Stručnjaci ističu da će odluka "Gugla" imati ogromne posledice po "Huavej", jer neće imati ključne američke komponente. No, "Huavej", koji kupuje komponente u vrednosti od 67 milijardi dolara godišnje, ne deli to mišljenje, jer tvrdi da će nastaviti sam da ih razvija, dok već radi na sopstvenoj galeriji aplikacija i drugim softverima.

Kratkoročno, "Huavej" će pretrpeti štetu, jer će se teže prodavati androidi koji nemaju pristup uslugama "Gugla". S druge strane, "Huavej" tvrdi da je već razvio sopstveni operativni sistem, kao svoj plan B, što bi, dugoročno, moglo da dovede do toga da pretekne "Samsung" i postane najprodavaniji brend 2020. godine.

Ljajić: Bez osnova za raskid

Ne postoji bilo kakav osnov da Srbija raskida dosadašnji nivo saradnje sa "Huavejom" - rekao je ministar telekomunikacija Rasim Ljajić, povodom restrikcija koje je američka kompanija "Gugl" uvela "Huaveju":

- Mi ne želimo da budemo kolateralna šteta sukoba velikih telekomunikacionih kompanija. Ovde se radi o sukobu dva giganta. U toku je realizacija više ugovora koje je Srbija potpisala sa kineskom kompanijom. Do kraja 2020. godine 750.000 domaćinstava biće povezano optičkom mrežom, što je rezultat potpisanog dogovora sa "Huavejom".

Ljajić navodi da je "Huavej" bio "korektan partner" i da nema potrebe da se dosadašnji nivo saradnje raskida.

"Telekom Srbija": Bez brige

Foto: Wikimedia commons

- "Huavej" kao jedan od globalnih lidera u oblasti telekomunikacija svakako je i jedan od najvažnijih dobavljača "Telekoma Srbija", pre svega za različite segmente fiksne mreže i servisa. Naši korisnici u ovom momentu nemaju razloga za brigu. Nastavićemo da pratimo situaciju, a sa našim partnerom, kompanijom "Huavej", u redovnoj smo komunikaciji - ističu u "Telekomu".

"Telenor": Ne utiče na nas

Foto: Wikimedia commons

- Trenutna situacija nema nikakvog uticaja na "Telenorove" korisnike koji već poseduju "huavej" uređaj. Prema izjavi kompanije "Huavej", "Gugl plej" i "Gugl bezbednosni" ažuriranja će nastaviti da funkcionišu na postojećim "huavej" uređajima. Nastavićemo intenzivno da razgovaramo sa svim relevantnim partnerima o ovoj temi i obavestićemo korisnike ukoliko dođe do bilo kakvih značajnijih promena - rekli su u "Telenoru".

"Vip": Pratimo, ali nema problema

Foto: Wikimedia commons

- Prema trenutno dostupnim informacijama, postojeći korisnici "huavej" uređaja neće imati nikakav problem u korišćenju servisa kao što su Google Play i Google Play Protect. Intenzivno pratimo razvoj situacije na relaciji Huawei - Google, i u skladu sa daljim odlukama ćemo reagovati - rečeno je "Novostima" u kompaniji "Vip mobajl". - U svakom slučaju mi ćemo uraditi sve što je potrebno kako bismo zaštitili naše korisnike i redovno ćemo ih obaveštavati u slučaju bilo kakvih promena.