Da li znate koliko je bio dugačak naš prvi digitalni računar?

Da li znate koliko je bio dugačak naš prvi digitalni računar?

Internet priključak u Srbiji ima 72,9 odsto domaćinstava, što je za 4 odsto više nego lane, pokazuju rezultati istraživanja Republičkog zavoda za statistiku o upotrebi informaciono komunikacionih tehnologija u ovoj godini. Ovi podaci izneti su nedavno povodom obeležavanja Dana informatičara Srbije.

Foto: Shutterstock

Oni su takođe pokazali da više od 3,2 miliona ljudi u našoj zemlji internet koristi svakog dana, a da četvrtina stanovnika Srbije, preciznije njih 24 odsto, nikada nije koristilo internet.

Kada je reč o kupovini preko interneta, više od 54 odsto internet populacije je poručivalo i kupovalo robu na ovaj način.

Foto: Pixabay

Drugi deo istraživanja se odnosio na preduzeća i ispostavilo se da sva preduzeća u svom radu koriste računare i da skoro sva koriste i internet. Moderne usluge takozvane  cloud servise, plaćalo je 15, 5 odsto preduzeća.

Što se tiče korišćenja društvenih mreža za potrebe poslovanja, njih je koristilo oko 39,7 odsto firmi. Svoj veb sajt ima 82, 6 odsto preduzeća, dva odsto više nego lane.

Na skupu povodom obeležavanja Dana informatičara, Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku je podsetio na naš prvi digitalni računar iz 1960. godine. Pravljen je četiri godine, proizvodnja je počela u Institutu "Vinča" a završena u Institutu "Mihajlo Pupin".

Foto: Shutterstock

Zvao se CER 10, a CER je skraćenica za Cifarski elektronski računar, mada mnogi tvrde da mu je profesor Tihomir Aleksić, vođa projekta, inače iz Valjeva to ime dao jer je bio zaljubljen u planinu Cer.       

Korišćen je za složene obračune, šifriranje, dekodiranje. Koristile su ga i poslovne banke, poput Beobanke, takođe i Novinska agencija Tanjug. Zanimljivo je da je bio dugačak čak 10 metara, imao 1.750 elektronskih cevi, 1.500 tranzistora i 14.000 germanijumskih dioda.

Zatvoreno za komentare.