"Drunk mode" za pametne telefone pijane osobe bi mogao spasiti od nepromišljenih poteza

„Drunk mode“ za pametne telefone pijane osobe bi mogao spasiti od nepromišljenih poteza

Voziti, slati poruke ili raditi bilo šta u pijanom stanju i očekivati dobar ishod je suludo...

Foto: Shutterstock

A za sve koji su se bar jednom u životu probudili mamurni i s osećajem nelagode zbog stvari koje su napravili, rekli ili napisali noć pre, jedna softverska kompanija iz Kine pronašla je rešenje, piše Interesting Engineering.

Novi patent kompanije Gree Electric Appliances Inc. namenjen je mobilnim uređajima, a trebao bi sprečiti korisnike koji konzumiraju alkohol da donesu odluke i naprave poteze zbog kojih bi mogli da zažale.

Postoji nekoliko aplikacija dizajniranih u tu svrhu, ali patent kompanije Gree razlikuje se po tome što planira da implementira verziju kao zaseban način rada na pametnom telefonu.

Kompanija je patentirala tzv. “Drunk Mode” (pijani način rada) koji brani pristup “često korišćenim aplikacijama” s ciljem da spreči korisnike da naprave nešto što zapravo ne žele i zbog čega bi se kajali sutradan.

Kako bi se aktivirao “Drunk Mode”, korisnici trebaju odabrati aplikacije koje žele da zabrane i postaviti “proveru treznosti” koju će biti potrebno zadovoljiti kako bi se isključio.

Dakle, kad korisnik želi ugasiti da ugasi taj "mod", moraće proći test provere i tek kad to uspešno izvrši, moći će pristupiti ranije zabranjenim aplikacijama.

Za sad nije poznato hoće li “Drunk Mode” ikad postati dostupan van Kine, ali ovakva tehnologija zasigurno budi zanimanje kod mnogih ljudi.

Štaviše, možda upravo ovakav mode može jednom zauvek rešiti problem nepromišljenih poruka za koje se redovno krivi alkohol.

Zatvoreno za komentare.