Zašto punjač nikada ne sme da ostane uključen u struju

Zašto punjač nikada ne sme da ostane uključen u struju

Električna energija u domaćinstvu rasipa se na razne načine. Jedan od njih je i ostavljanje uključenih uređaja koje ne koristimo poput punjača, laptopova, tableta... 

 Foto: Shutterstock

Moderan život ubrzanog tempa ne ostavlja nam mnogo vremena da razmišljamo o štednji i o očuvanju okoline, ali uz pomoć ovih jednostavnih saveta uspećete da uskladite obe komponente života, a usput i da uštedite.

Održavanje frižidera i zamrzivača napunjenim može uštedeti zaista mnogo tokom godine. To je zato što je pun zamrzivač frižidera u stanju bolje da reguliše temperaturu nego kada je prazan.

Ipak, umesto da preterano kupujete hranu, bilo koje prazne prostore u frižideru možete napuniti posudama, bokalima sa vodom ili posudama za led.

Ako mislite da će vam ostavljanje uključenog bojlera uštedeti energiju i novac, grešite. Mnogo je efikasnije i jeftinije uključiti ga samo kada vam zatreba i ugasiti kad završite sa tuširanjem.

Takođe, električni grejači su ujedno i jedan od najvećih potrošača energije. Iako mnogi veruju da njihovo korištenje za zagrejavanje jedne ili dve prostorije može biti jeftinije od uključivanja centralnog grejanja, potrošnja energije je zapravo jednaka zagrejavanju celog vašeg doma centralnim grejanjem.

 Foto: Shutterstock

Još jedna prastara greška koju ljudi još rade je stavljanje premalo odeće u veš mašinu. Ova navika vas zaista može osiromašiti.

Međutim, jedan od najvećih krivaca za rasipanje energije je ostavljanje električnih uređaja uključenih u utičnice dok se ne koriste.

Punjači telefona jedan su od najgorih potrošača energije i mogu vas koštati i do 10.000 dinara neiskorišćene energije godišnje, što iznosi oko 832.000 dinara tokom celog života.

Ostali uređaji koji su glavni krivci za iscrpljivanje energije kada su van upotrebe su laptopovi, tableti i noćne svetiljke.

Neki će uređaji, poput AC adaptera i dalje telefon napajati energijom čak i kada je baterija potpuno napunjena.

 Foto: Shutterstock

Iako se ovo možda ne čini velikim problemom kada je u pitanju trošenje energije i novca na račune, cena se na kraju nagomila kada uzmete u obzir uređaje u celom domaćinstvu. Zato je najbolje da ako imate sumnje, isključite iz utičnice sve uređaje koji se u tom trenutku ne koriste.

Čak i kad je televizija isključena, ona je i dalje spremna za prijem signala s daljinskog upravljača ako je potrebno uključivanje. Potpuno isključivanje iz struje jedini je način da se spreči potrošnja energije uzalud.

Isto tako, kada sušite odeću u veš mašini ili sušilici, ubacite u bubanj i suvi peškir. To je sjajan način za apsorbovanje viška vlage i tako će sušilica raditi upola manje.

Ako vam je u automobilu vruće, spustite prozore ako vozite nižom brzinom ili pojačajte klima uređaj ako vozite manje od 60 km/h. Vožnja s otvorenim prozorima pri brzini od 55 km/h povećava efikasnost goriva za 20 posto, prenosi Mirror.

Zatvoreno za komentare.