Kako videti privatne objave na Instagramu i Fejsbuku

Evo kako možete videti privatne Instagram objave

Vaše privatne Fejbuk i Instagram objave ipak i nisu toliko privatne. Može im se pristupiti, da se skinu pa čak i javno podele na veoma jednostavan način, piše BuzzFeed.

Foto: Shutterstock

Sve što vam je potrebno jeste osnovno razumevanje HTML-a i internetski preglednik, a dovoljno je tek nekoliko klikova. 

Korisnik koji već prati taj profil jednostavno može pregledati slike i videozapise koji se učitavaju na stranici i zatim izvući njihov javni URL. Taj javni URL onda može deliti s osobama koje nisu na Instagramu ili ne prate privatnog korisnika koji je objavio te fotografije.

BuzzFeed je uočio da isto vredi i za privatne Instagram Storije.

Foto: Shutterstock

"Ponašanje koje ste opisali je zapravo isto kao da netko uzme 'screenshot' objave privatnog korisnika i podeli je s drugom osobom, to ne znači da se može pristupiti privatnom profilu", komentarisali su za BuzzFeed sa Fejsbuka.

"Međutim, postoji razlika između 'screenshota' privatne fotografije s veb stranice i lakog javnog deljenja URL-a te privatne slike s drugim korisnicima bez autentifikacije", piše BuzzFeed. Otkrili su da ovaj trik u slučaju Instagram Storija, koji se inače može videti 24 sata, traje i nakon što Stori "nestane". Čini se da povezivanje URL-ova sa sadržajem iz priča vredi nekoliko dana; URL-ovi fotografija na 'feedu' ostaju aktivni još duže.