Uz ove savete i vi možete da zaradite na bitkoinima

Uz ove savete i vi možete da zaradite na bitkoinima

Svet je poslednjih meseci opčinjen digitalnim valutama, pre svega bitkoinima, a ovaj trend zahvatio je i našu zemlju.

Potražili smo odgovore stručnjaka na pitanja kako najlakše kupiti virtuelnu valutu, šta možete sa njom da uradite i kako da je pretvorite u papirni novac.

Morate imati svoj "novčanik"

Suvlasnik servisa za kupovinu i prodaju kriptovaluta Aleksandar Matanović ističe da je, pre svega, neophodno da imate "novčanik". Da biste posedovali neku valutu, morate imati mesto gde je čuvate. Postoji 5 tipova novčanika, ali najjednostavniji je mobilni novčanik. To je aplikacija za telefon, a čim je pokrenete dobićete vašu adresu (broj), slično kao što u banci dobijete broj računa kada ga otvorite.

Kupoprodaja preko posrednika

Kriptovalute se mogu kupovati na 2 načina - preko svetskih berzi ili preko servisa za trgovinu (domaće kompanije). Ako idete preko servisa (sajta) prvo treba da se registrujete. Kako navodi Matanović, svi servisi traže verifikaciju, i to uglavnom skeniran lični dokument, a zatim podnosite zahtev za kupovinu.

Potrebno je navesti koliko novca uplaćujete (u dinarima), adresu vašeg "novčanika" i koliko bitkoina, ili neke druge kriptovalute, kupujete. Dobićete okvirnu procenu vrednosti kriptovalute koja se fiksira u trenutku kada novac legne na račun posrednika (najduže za 24 sata). Kupac mejlom dobija obaveštenje da su bitkoini kupljeni i da su u njegovom "novčaniku".

Trgovina preko svetskih berzi

Ceo proces preko berze traje malo duže, a takođe su na početku trgovanja potrebni registracija i verifikacija, a zatim deponovanje novca. Plaćanje je u evrima ili dolarima i treba nekoliko radnih dana da novac stigne na berzu. Tada imate otvoren nalog preko koga sami, bez brokera, kupujete i prodajete virtuelne valute.

Na sajtu berze deponujete određenu količinu novca, nakon čega dobijate instrukcije za plaćanje. Zatim prebacite novac na račun berze, a kada nakon trgovine želite da novac opet koristite, date nalog berzi da povuče pare (u evrima ili dolarima) i prebaci ga na vaš račun u banci.

Visoke provizije

Provizije na trgovinu kriptovalutama kreću se od 1 do 7 odsto. U ovom trenutku, provizije za bitkoine preko posrednika iznose oko 6%, odnosno na iznos od 100.000 dinara, provizija je 6.000. Kada se trguje preko berze prvi trošak je slanje novca na berzu.

Kako je to transakcija u evrima, postoji provizija banke, a sama berza ima provizije od 0,2 do 0,25 odsto po transakciji. Neke berze naplaćuju proviziju i prilikom povlačenja novca i ona je obično fiksna. Banka svakako naplaćuje trošak prebacivanja novca, koji je trenutno oko 4%.

Kako menjam valute za gotov novac?

Ako trgujete preko posrednika (sajta), unesete iznos u bitkoinima (ili drugoj kriptovaluti koju posedujete) koji želite da prodate i broj bankovnog računa na koji želite da dobijete novac.

Od posrednika ćete dobiti instrukcije gde da pošaljete bitkoine (na koju adresu). To radite preko mobilnog telefona, sa svoje aplikacije - "novčanika". Čim posredniku stigne obaveštenje da su bitkoini prebačeni, novac će biti uplaćen na vaš dinarski račun u banci.

Bankomati u Srbiji

Aleksandar Matanović ističe da trenutno radi samo jedan bankomat na Novom Beogradu, ali da uskoro stižu još dva. Međutim, rade ograničeno jer je bitkoin mreža zagušena pa su transakcije spore i preskupe. Kako navodi Matanović, opcija kupovine bitkoina je isključena i trenutno postoji za lajtkoin, ali je i tu ograničen iznos.

Procedura dobijanja papirnog novca sa bankomata je jednostavna. Na automatu navedete da hoćete da prodate lajtkoine za, recimo, 20.000 dinara. Automat vas obavesti da pošaljete toliko i toliko lajtkoina i da vam adresu svog "novčanika". Na vašoj aplikaciji na mobilnom telefonu ukucate tu adresu i iznos lajtkoina i kliknete pošalji. Nakon desetak minuta, koliko je potrebno da se obavi transakcija, bankomat će vam isplatiti novac, a dobijate i potvrdu.

Bitkoin se sunovratio, pa opet krenuo da raste

Nakon vrtoglavog rasta u drugoj polovini ove godine, bitkoin je pre nekoliko dana dostigao vrednost od 19.000 dolara, da bi pre nekoliko dana počeo strmoglavo da pada.

Najpre, njegova vrednost pala je na 15.830 dolara, nakon čega je za manje od 12 sati, pao za više od 17 odsto, odnosno na 13.078 dolara. Digitalna valuta je, međutim, ponovo počela da se oporavlja na 14.039 dolara, podaci su "Koin Deska".

Ostale digitalne valute imaju daleko manju vrednost, a najjači među njima je deš. On vredi oko 1.500 dolara, dok su ostali ispod 1.000 dolara.

Inače, broj bitkoina u svetu je ograničen na 21 milion i to ga čini neinflatornim, za razliku od "papirnih" valuta koje štampaju centralne banke. To je decentralizovana valuta, što znači da mrežu čine svi računari širom sveta koji učestvuju u "rudarenju" (otkrivanju) i trgovini bitkoinima.

NBS: može trgovina

U Narodnoj banci Srbije navode da virtuelne valute nisu zakonski uređene u Srbiji i da nisu sredstvo plaćanja.

- Trgovina ovim valutama je kao i trgovina bilo kojom drugom robom, ali svakako nije devizni posao. NBS ne izdaje dozvole za trgovanje virtuelnim valutama, niti za postavljanje uređaja za kupovinu i prodaju. Pošto ne postoje mehanizmi zakonske zaštite korisnika ovih usluga, svako ko se upušta u njih čini to na sopstvenu odgovornost - kažu u NBS. Dodaju da će razmotriti neku vrstu regulatornog okvira za ovu oblast.

 

Izvor: Blic

Zatvoreno za komentare.