6 grešaka kojima skraćujete životni vek svog laptopa

6 grešaka kojima skraćujete životni vek svog laptopa

Laptop je velika investicija, pa zato sigurno želite da ga održite u dobroj formi što je duže moguće. Počnite tako što ćete izbeći greške kojima skraćujete životni vek svog laptopa.

 Foto: Shutterstock

Držanje u krilu

Samo zato što se zove laptop (lap na engleskom znači krilo) ne znači da treba da ga na krilu stalno i držite. U stvari, stavljanje na tu lokaciju prečesto može skratiti životni vek računara.

"Procesor je mozak kompjutera, i on postaje stvarno, stvarno vruć, a negde tu toplotu treba da otpusti", objašnjava Aron Šofler, direktor firme za popravku računara. 

Često se ventilator nalazi na dnu laptopa, tamo gde ima malo ventilacije. Ali ako je taj otvor pokriven pantalonama ili ćebetom, vaš laptop bi se mogao pregrejati, ili bi prašina mogla da počne da se nagomilava unutra.

Nikada ga ne gasite

Lako je zatvoriti poklopac laptopa na kraju večeri tako da se sledećeg jutra podigne za samo nekoliko sekundi, ali ostavljajući ga stalno upaljenog, znači da ne dobijate ažuriranja koja su vam potrebna. Sistemi moraju da se "zakrpe" da bi popravili ranjivosti ili poboljšali softver.

"Većina tih zakrpa ne stupa na snagu ukoliko ne pokrenete računar", kaže Trei Iland, upravljački partner u kompjuterskoj podršci 5K Partners. On preporučuje da se isključi najmanje jednom nedeljno.

Podižete laptop držeći ga za ekran

Lako je podići laptop na vrhu, gde je ekran, ali to može biti loše za vaš računar. Na plastičnom kućištu vašeg laptopa pričvršćeni su metalni vijci, a podizanje laptopa držanjem za ekran može dovesti do slabljenja i popuštanja tih vijaka.

 Foto: Shutterstock

Nemate instaliran antivirusni softver

Nadamo se da ovo sigurno znate, ali antivirusni softver je od suštinskog značaja za zadržavanje grešaka van vašeg sistema. "Ako dobijete malver ili virus na svom laptopu, on može da se pokrene u tom trenutku i može da razbije ceo laptop", kaže Iland.

Držite previše otvorenih tabova

Što više vaš procesor mora da radi, to će više toplote generisati, i na kraju to skraćuje životni vek.

Ne prepoznajete sumnjive linkove

Sigurno će vam se u glavi upaliti lampica kada pop-up tvrdi da ste upravo osvojili 1 milion dolara, ali može biti teže uhvatiti prevarante koji se predstavljaju kao vaši prijatelji. Hakeri mogu da lažiraju jedan od Fejsbuk profila ili mejl adrese vaših prijatelja, a zatim da vam tako pošalju virus. Zato treba biti dosta oprezan prilikom otvaranja mejlova i kliktanja na neproverene linkove.

Zatvoreno za komentare.