Gugl će početi da naplaćuje Android aplikacije

Gugl će početi da naplaćuje Android aplikacije

Američki IT gigant menja način izdavanja dozvola za korišćenje Android aplikacija u Evropi. Preciznije, Gugl će proizvođačima Androida naplaćivati Play Store i druge Gugl aplikacije,prenosi B92.

 Foto: Pixabay

Odluka je usledila nakon presude iz jula, u kojoj je Evropska komisija odredila kaznu tom gigantu od pet milijardi dolara, a kako bi ga sprečila da Chrome i svoje ostale aplikacije za pretraživanje učini potpuno dominantnim u okviru Android operativnog sistema, te na taj način uništi konkurenciju.

To znači da će zainteresovani proizvođači ubuduće morati da plaćaju za određene stvari, poput Play Store-a, koji se smatra vitalnim središtem Android-a, ali je pre svega servis kompanije Gugl.

 Foto: Shutterstock 

Osnova Android operativnog sistema ostaće besplatna i open-source, ali ako proizvođači telefona i tableta sa područja Evrope žele Play Store i Google aplikacije moraće da plate određene nadoknade. Tako će Play Store, kao i mnoge aplikacije poput Gmail-a i Google Maps, biti okupljene u paket koji će biti obuhvaćen ugovorom i određenom novčanom nadoknadom.

 Foto: Pixabay

Proizvođači Android uređaja sa područja Evrope će tako dobiti tri opcije: da u svoje uređaje ne uključe Play Store i Gugl aplikacije, da u uređaje uključe Play Store i aplikacije, ali ne i Chrome, te da u svoje uređaje uključe sve pomenuto, kao što je slučaj sa svim Android telefonima koji se proizvode danas.

Zatvoreno za komentare.