Instagram - da li nam čita misli ili nas prisluškuje?

Instagram – da li nam čita misli ili nas prisluškuje?

Instagram se našao u centru skandala nakon što su ga korisnici optužili da prisluškuje razgovore i poruke i na osnovu tog sadržaja im plasira reklame.

Foto: Shutterstock

Sedite na kafi s prijateljima i pričate o kupovini poklona za prvi dečiji rođendan. Pričate o kolicima, šetalicama, dubku, znate već - sve što dolazi u obzir za prvi detetov rođendan. Raziđete se s prijateljima, prođe neko vreme tokom dana i počnu da vam iskaču profili i reklame veleprodaja i maloprodaja dečije robe i opreme na društvenim mrežama. Vidite odjednom reklame svuda - Fejsbuk, Gugl, Instagram… Zovete prijatelje - kod njih ista situacija, svi vide takve oglase, jer svi su pred svojim telefonima pričali o istim stvarima.

Ciljani tj. kontekstualni marketing je odradio svoje.

"Čekaj, sluša li to mene Gugl?", pomislićete i naravno da vas sluša, ali nije u pitanju samo Gugl i nije u pitanju samo prisluškivanje preko mikrofona telefona (Hey, Gugl komanda sad zvuči tako otrcano, zar ne?!), nego i preko poruka, koje šaljete kroz Mesindžer, Gmail i druge aplikacije.

Foto: Shutterstock

Poslednji u nizu skandala sa prisluškivanjem korisnika dešava se na Instagram mreži, za koju u SAD sve više korisnika, a sumnjamo da je drugačije bilo gde u svetu, tvrdi da im prisluškuje razgovore tj. prepiske, komentare i ostale stvari, koje razmenjuju sa drugim korisnicima, pa im nakon toga plasira reklame.

Ipak, Adam Moseri je u intervjuu za američku televizijsku mrežu CBS rekao da aplikacija za deljenje fotografija ne špijunira privatne razgovore svojih korisnika da bi im kasnije slala ciljane reklame, iako korisnici tvrde suprotno. "Ne gledamo vaše poruke, ne slušamo vaše razgovore. Bilo bi izuzetno problematično da to radimo. Međutim, svestan sam da će vam biti teško da mi poverujete", rekao je Moseri.

Direktor Instagrama, čiji je vlasnik Fejsbuk, odgovorio je na to pitanje novinara pošto su se korisnicima pojavile reklame za određene proizvode, koji su pomenuti u njihovim ranijim privatnim razgovorima. Pitanje poverljivosti podataka korisnika društvenih mreža jedno je od najosetljivijih s kojima se suočava Fejsbuk posle skandala 2018. godine s curenjem podataka koje je preuzela firma "Cambridge analytica".

Foto: Shutterstock

Moseri je skrenuo pažnju i na tehnologiju za pravljenje nameštenih, veoma realističnih video snimaka na kojima se nekim poznatim ličnostima mogu staviti u usta izjave koje one nisu nikad dale. On je tu vrstu video snimaka nazvao kao "duboko lažne" (deepfake).

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi se krajem maja naljutila na Fejsbuk, pošto je ta društvena mreža odbila da povuče namešteni, "duboko lažni" video snimak na kojem izgleda da ona govori kao da je pijana. Moseri je rekao da još ne postoji "politika" protiv takvih video snimaka i dodao da Instagram pokušava da nađe ravnotežu između bezbednosti i slobode izražavanja, što nije uvek lako.