Instagram uvodi nove mere protiv zlostavljanja na internetu

Instagram uvodi nove mere protiv zlostavljanja na internetu

Društvena mreža Instagram će se ovako boriti protiv toksičnih komentara, mislite li da je dovoljno? Pokušava da se izbori sa sajber zlostavljanjem uz pomoć nove opcije.

Foto: Shutterstock

Adam Moseri iz Instagrama napisao je na svom blogu da se cela kompanija svim snagama trudi da se izbori sa "toksičnim" komentarima koji, u najekstremnijim slučajevima, dovode i do samoubistava.

"Znamo da možemo da uradimo više kako bismo sprečili zlostavljanje na svojoj platformi, i znamo da moramo i žrtvama da damo više šansi da stanu u sopstvenu odbranu," napisao je on.

Instagram je zato uveo AI tehnologiju koja će prepoznavati problematične reči u komentarima i... PITATI korisnika da li je siguran da želi tako da napiše to što je napisao.

Foto: Shutterstock

Preciznije, neće ga sprečiti da postavi ružan, uvredljiv i maliciozan komentar, već će samo iskočiti obaveštenje "jeste li sigurni da želite to da napišete". Korisniku će se pojaviti i opcija "Saznaj više", a klik na nju odvešće na kratki tekst koji objašnjava da Instagram želi da "zamoli ljude da razmisle o tome da li ostavljaju komentare kakve drugi korisnici često prijavljuju kao uvredljive".

Ako je neko baš rešio da ostavi užasan komentar, Instagram ne može da ga spreči da to uradi, to obaveštenje može i samo da skloni sa ekrana.