Instagram zabranio filtere nakon brojnih kritika

Instagram zabranio filtere nakon brojnih kritika

Skoro je Instagram zabranio filtere za postizanje efekta plastične operacije u nastojanju da poboljša psihičko zdravlje korisnika. Filteri za proširenu stvarnost, zbog kojih korisnici izgledaju kao da su bili na plastičnoj hirurgiji, biće zabranjeni, saopštio je medijski gigant.

Foto: Shutterstock

Aplikacija, koja je u vlasništvu kompanije "Fejsbuk", u avgustu je lansirala alatku koja omogućava korisnicima da stvaraju i dele sopstvene efekte, koji se postavljaju preko fotografija i video-snimaka.

Zahvaljujući njoj, korisnici Instagrama, međutim, mogu da koriste i filtere, kao što je "Plastica", koji stvara utisak ekstremne plastične operacije, na primer, posle zatezanja lica, s vidljivim tragovima po celom licu, ili ubrizgavanja silikona u usne.

Foto: Shutterstock

- Uvek iznova analiziramo svoju politiku, jer želimo da filteri pruže mladima pozitivno iskustvo - navodi predstavnik kompanije "Fejsbuk".

Instagram je na udaru kritika posle niza incidenata sa samopovređivanjem.

Četrnaestogodišnja Moli Rasel izvršila je samoubistvo u novembru 2017. nakon što je videla uznemirujući sadržaj na aplikaciji.

Foto: Shutterstock

Njena porodica veruje da je štetan sadržaj na društvenoj mreži uticao na to, jer su na njenom nalogu našli materijal o depresiji i samoubistvu, te zahtevaju da se tehnološke kompanije pozovu na odgovornost.

- Mislim da je izgled zaista važna tema, i to ne samo na Instagramu, i to je nešto što vrlo ozbiljno shvatamo, naročito imajući u vidu rezultate naših istraživanja - rekao je Višal Šah, menadžer proizvoda Instagrama, obrazlažući zabranu.

Zatvoreno za komentare.