Da li je korišćenje smartfona zaista štetno po nas?

Da li je korišćenje smartfona zaista štetno po nas?

To što (zlo)upotrebljavamo mobilne telefone preko svake mere zapravo je rezultat zdrave ljudske potrebe za socijalizacijom, koja je ukorenjena u evoluciji.

Naime, prema najnovijoj studiji, sve funkcije smartfona na koje smo najviše "navučeni" u svojoj osnovi imaju istu stvar - komunikaciju i konekciju sa drugim ljudima. Prema ovim zaključcima naša zavisnost od smartfona zapravo je hiper-socijalna, a ne anti-socijalna.

- Mnogo je panike oko ove teme. I ovo što mi donosimo su dobre vesti, jer dokazuje da je naša želja za ljudskom interakcijom ta koja nam stvara zavisnost - a za to postoje relativno laka rešenja - kaže profesor Semjuer Vesier sa departmana za psihijatriju McGill Univerziteta u Kanadi.

Svi znamo ljude koji ni minut ne mogu da izdrže, a da ne pogledaju u telefon, da proveravaju društvene mreže, ili šalju poruke preko Vibera ili WhatsAppa. I premda ih mnogi smatraju nedruštvenim, istina je potpuno drugačija, jer smo na stvari gledali potpuno pogrešno.

Profesor Vesier objašnjava da je ljudska potreba da gledaju i nadgledaju druge, kao i da sami budu (nad)gledani duboko ukorenjena u našoj evoluciji. Ljudi su evoluirali u to da budu jedinstveno socijalna bića i da zahtevaju konstantan input od drugih i usmerenja o tome šta se smatra kulturalno odgovarajućim ponašanjem. Na taj način oni pronalaze smisao, ciljeve i razvijaju osećaj identiteta.

Ipak, iako smatra da smartfoni ljudima zadovoljavaju normalnu i zdravu želju za socijalizacijom, profesor Vesier se slaže da često to može postati nezdrava navika.

- Sada kad nam je hrana svuda dostupna, mi žudimo za mastima i šećerom, a kako nemamo mere, to se lako razvija u zavisnost, gojaznost, dijabetes, srčane probleme... Tako i sada - svuda nam je dostupna socijalizacija putem smartfona, ali zbog toga lako možemo razviti manično hiper-socijalno ponašanje - zaključuje on i kaže da postoji rešenje za to.

- Isključivanjem push notifikacija i određivanjem vremena koje možemo posvetiti proveravanju sadržaja na telefonu je jedan od načina da povratimo kontrolu nad zavisnošću od smartfona. Takođe, dobro bi bilo uvesti zabranu slanja poslovnih mejlova uveče i vikendom.

Zatvoreno za komentare.