Na današnji dan pre 15 godina na Jutjubu je postavljen prvi video zapis

Na današnji dan pre 15 godina na Jutjubu je postavljen prvi video zapis

23. aprila 2005. godine na tek osnovanu internet video platformu YouTube postavljen je prvi video zapis, 18 sekundi dug isečak o poseti jednog mladića zoološkom vrtu u San Diegu – "Me at the zoo".

Foto: Shutterstock

Mladić na snimku je i saosnivač YouTube-a Džaved Karim, koji je tako ušao u istoiju kao prva osoba koja je svoj video postavila na ovaj servis.

YouTube će, nakon tih skromnih početaka, na kraju iz temelja promeniti kako ljudi u svetu konzumiraju video sadržaje, ali će stvoriti i celu generaciju novih profesionalnih video kreatora, danas poznatih kao "jutjuberi".

Na današnji dan pre samo 15 godina YouTube je imao, dakle, jedan video zapis i verovatno tek tri gledalaca, svoje saosnivače.

Uz spomenutog Karima tu su bili još i Čed Harlej i Stiv Čen, koji su već krajem 2006. YouTube prodali Guglu za 1,65 milijardi dolara isplaćenih u Guglovim deonicama.

YouTube danas

Deceniju i po nakon prvog videa, YouTube je središnje internet mesto za amaterske, ali i profesionalne video snimke, ima prihode oko 15 milijardi dolara i preko 5 milijardi dostupnih video isečaka, a daleko najgledaniji sadržaji na njemu su muzički spotovi.

YouTube je istovremeno i druga najposećenija stranica na webu, odmah nakon Gugla, a mesečno je posećuje oko 2 milijarde jedinstvenih aktivnih korisnika.

Svakog minuta na ovaj servis se postavi oko 500 sati video sadržaja. Vreme koje, pak, odlazi na gledanje tog sadržaja meri se u milijardama sati.

Dnevno se beleži oko 5 milijardi pojedinačnih pregleda, što čini preko milijardu sati dnevno utrošenih na gledanje YouTube videa – više nego što zajedno, na primer beleže Netfliks i Fejsbuk.

Oko 70% ukupnog vremena provedenog na YouTube-u danas odlazi na mobilne uređaje, telefone i tablete. Najveći deo gledalaca spada u dobnu grupu od 18 do 34 godine starosti.

Najgledaniji video na YouTube-u i dalje je spot za pesmu Despacito s trenutnih 6,7 milijardi pregleda. Najviše pretplatnika ima kanal T-Series, a odmah iza njega nalazi se najjači jutjuber današnjice PewDiePie.

Najboljom se zaradom može pohvaliti osmogodišnji Rajan Kaji koji na YouTube-u recenzira igračke, dok rekord za broj najnegativnijih reakcija drži sam YouTube, sa svojim fijaskom nazvanim "Rewind 2018".