Kako da vidite šta sve Fejsbuk zna o vama

Kako da vidite šta sve Fejsbuk zna o vama

Jeste li se ikada zapitali koje informacije Fejsbuk čuva o vama? To je veoma lako otkriti, ali možda vam se neće svideti ono što saznate. Evo kako da saznate šta Fejsbuk zna o vama...

 Foto: Shutterstock

Jedna od najpopularnijih društvenih mreža, Fejsbuk poseduje mnogo informacija o vama, uključujući pregledane slike, oglase koje ste kliknuli, razgovore, dokumente podeljene u programu Fejsbuk mesindžer i još mnogo toga. Naravno, on nije usamljen slučaj kada je sakupljanje informacija iz vašeg života na internetu, naprotiv.

Na primer, Gugl takođe veoma revnosno beleži svaki vaš otvoreni tab.

Nik Vigam, novinar novozelandskog Heralda, odlučio je da sazna koliko je Fejsbuk znao o njemu. Iznenadio se kada je saznao da je prikupio ogromnu količinu podataka, od kojih neke nije ni znao da postoje.

"Baza podataka je uključivala skenirane kopije obrazaca za zakup iz prethodnog iznajmljenog objekta koje sam morao da pošaljem prijateljima preko Mesindžera, stari mesečni obračun za internet i telefon , skrinšotove bankovnih transfera i naizgled beskrajne veb stranice, sve banalne razgovore koje sam ikada imao na platformi. Čudno je saznati da te na neki način Fejsbuk poznaje bolje nego što ti znaš sebe", napisao je on, a prenosi Blic.

 Foto: Shutterstock

Sajt takođe čuva podatke za prepoznavanje lica, imena i brojeve sa vaše liste kontakata, šta ste sve posećivali na internetu, i još mnogo toga.

Možete lako da saznate koje podatke o vama Fejsbuk poseduje. Sve što treba da uradite je da kliknete mali trougao u gornjem desnom uglu bilo koje Fejsbuk stranice. Nakon toga, kliknite na Podešavanja (Settings), a zatim idite na karticu Opšte (General) i kliknite na Vaše informacije sa Fejsbuka (Your Facebook Information). Nakon toga izaberite ili opciju Pristupite svojim informacijama (Access Your Information) ili Preuzmite svoje informacije (Download Your Information).

Nakon otprilike sat vremena, dobićete mejl u kojem će vam podaci biti spremni za preuzimanje. Fejsbuk je ranije tvrdio da to radi - otvoreno, ne u tajnosti - kako bi platformu zadržao besplatnom.

 Foto: Pixabay

"Mi radimo sa kompanijama trećih strana koje nam pomažu u pružanju i poboljšanju naših usluga ili koje koriste oglašavanje ili srodne proizvode, što omogućava upravljanje našim kompanijama i pružanje besplatnih usluga ljudima širom sveta", navodi se u objašnjenju Fejsbuka kada se radi o politici podataka.

Bez obzira da li ste voljni da predate ključeve svog života Marku Zakerbergu ili niste, korišćenjem Fesjbuka ipak mu ostavljate brojne podatke o sebi i svom životu.

Zatvoreno za komentare.