Kako izvući podatke sa pokvarenog telefona?

Kako izvući podatke sa pokvarenog telefona?

Imate pokvareni telefon sa koga želite da izvučete podatke? Ako se nalazite u takvoj situaciji, onda će Vam ovaj tekst sigurno biti od koristi.

-

Navešćemo šta možete sami da uradite, a koje su to situacije kada nemate druge opcije osim da odnesete telefon u servis.

Kako spasiti podatke sa pokvarenog telefona?

Na pitanje kako izvući ili spasiti podatke sa pokvarenog telefona nema jedinstvenog i lakog odgovora. Sve zavisi od stanja u kome se Vaš telefon nalazi.

Moguće su razne situacije:

- Slomljen ekran i ne vidi se ništa na ekranu
- Slomljen ekran, vidi se slika, ali tač skrin ne reaguje na dodir
- Telefon se ne pali, ne reaguje na punjač
- Oštećen konektor punjenja, pa kompjuter ne vidi telefon, iako je punjenje moguće
- Telefon bio u vodi (i razne mogućnosti nakon toga)

Ono što možete sami da pokušate...

Ako telefon daje neke znake života, prvo pokušajte da povežete telefon sa kompjuterom.

Ako ste to ranije radili, i prilikom povezivanja na telefonu izabrali odgovarajuću opciju za prenos podataka, postoje velike šanse da će računar prepoznati telefon i dozvoliti Vam da vidite i prebacite podatke na kompjuter.

Ako to niste ranije radili, a sada je slomljen ekran na telefonu pa nemate mogućnost da izaberete odgovarajuću opciju, od povezivanja sa računarom verovatno nećete imati mnogo koristi.

Ekran ne reaguje na dodir, ali prikazuje sliku

Ovo bi mogla biti dobra situacija za Vas da sami izvučete podatke. Potreban Vam je jedan OTG kabl i običan kompjuterski miš.

USB OTG kabl nije skup, može se naći već za oko 300 dinara u većini poznatih onlajn prodavnica tehnike.

Pomoću OTG kabla možete na svoj Android telefon ili tablet povezati tastaturu, miša, memoriju i slično.

Ako Vam tač skrin ne reaguje na dodir, na ovaj način ćete opet moći da se krećete ekranom i uradite šta je potrebno da biste spasili podatke.

Imajte u vidu da ne podržavaju baš svi telefoni USB OTG konekciju, pa prvo proverite u specifikaciji Vašeg telefona da li ima podršku.

-

Slomljen ekran i ne vidi se ništa na ekranu?

Ako je došlo do lomljenja ekrana telefona, probali ste da ga povežete sa kompjuterom i niste ništa uradili, nema druge opcije nego da odnesete telefon u servis mobilnih telefona.

U servisu telefona najverovatnije će na Vaš telefon biti privremeno stavljen drugi, zamenski ekran, što će omogućiti pristup telefonu i podacima.

Naravno, u servisu za telefone možete obaviti i zamenu slomljenog ekrana, nakon čega ćete imati ispravan telefon sa svim Vašim podacima u njemu. I to je jedno od rešenja kako da dođete do padataka sa slomljenog telefona.

Da li u telefonu imate memorijsku karticu?

Možda ste i zaboravili da u telefonu imate memorijsku karticu koju ste u nekom trenutku kupili i ubacili u telefon?

Ako je to Vaš slučaj, jednostavno izvadite karticu iz telefona i većina vaših podataka biće na kartici.

Ubacite memorijsku karticu u drugi telefon i problem rešen!

USB debugging

Kod malo starijih modela telefona za povezivanje sa računarom i prebacivanje podataka bilo je bitno uključiti opciju USB debugging.

Bez uključivanja te opcije ne može se pristupiti podacima na telefonu.

Ako je to Vaša situacija, i nemate uključenu opciju USB debugging u podešavanjima telefona, teško ćete moći da pristupite podacima telefona čak i ako ga kompjuter prepoznaje.

Ako imate sreće pa Vam samo ne radi ekran na dodir, kupite USB OTG kabl, kao što smo prethodno objasnili.

Ako nemate nikakve slike na ekranu, OTG kabl Vam verovatno neće poći, telefon će morati do servisa.

Telefon se ne pali, ne reaguje na punjač?

Iz telefona koji se ne pali i ne reaguje na punjač gotovo je nemoguće da sami izvučete neke podatke ( osim ako nisu na memorijskoj kartici 🙂 )

Razni su razlozi zašto se telefon ne pali ili ne reaguje na punjač, što prevazilazi okvir ovog teksta.

U tom slučaju nemate drugu opciju osim da telefon odnesete u servis mobilnih telefona kako bi stručni serviseri prvo ispitali u čemu je problem sa telefonom.

Foto: Shutterstock

Kako spasiti podatke iz pokvašenog telefona?

Ako je telefon bio u vodi, ili bilo kojoj drugoj tečnosti, prvo je bitno da znate šta da uradite kada je telefon bio u vodi.

U suštini, najvažnije je da znate da ne treba da ga stavljate na punjač. Kada je telefon bio u nekoj tečnosti, a podaci su Vam jako bitni, najbolje je da odmah odete u servis mobilnih telefona.

Jednostavno, ovo je ozbilja situacija koju sami ne možete rešiti. Ako su Vam podaci bitni, najbolje nemojte ništa rizikovati pokušavajući sami.

Ako telefon nije bio dugo u vodi, malo je poprskan i slično, možete probati da ga prvo dobro osušite, stavite ga negde da će biti na toploti da bi tečnost isparila. Ovo nije preporučljivo, ali ako baš želite možete probati. Na duge staze, verovatno će telefon prestati da radi u nekom trenutku.

Kako izvući slike i kontakte sa pokvarenog telefona?

Ako ste imali Google nalog na pokvarenom telefonu i uključenu sinhronizaciju, verovatno nećete morati mnogo da se mučite oko Vaših kontakata. Jednostavno otvorite na drugom telefonu taj nalog i kontakti će biti automatski ubačeni u novi telefon.

Ako niste imali uključenu sinhronizaciju, onda će neka od gore navedenih situacija da se odnosi na Vas.

Slike se nalaze ili u memoriji telefona ili, ako ste imali sreće, na memorijskoj kartici. Ako se nalaze u memoriji telefona, a telefon je pokvaren, neka od gore navedenih opcija se odnosi na Vaš slučaj.

Ako ništa ne pomogne...

Postoje situacije kada možete i sami da da izvučete podatke iz pokvarenog ili oštećenog telefona.

Ipak, u većini slučajeva, verovatno ćete morati da potražite pomoć u nekom servisu mobilnih telefona.

Pokušajte sami sa idejama koje smo Vam dali, a ako ipak ne uspete potražite na Googlu najbliži servis telefona.

Zatvoreno za komentare.