Evo kako treba da izgleda vaša lozinka ako želite da budete sigurni

Evo kako treba da izgleda vaša lozinka ako želite da budete sigurni

Bezbednost na internetu, kao i privatnost naših podataka su teme o kojima se govori svakodnevno. Lozinke koje upotrebljavamo trebaju biti sačinjenje od kombinacije malih i velikih slova, brojeva i znakova kako bi se garantovale sigurnost i zaštitu naše privatnosti.

Lozinka poput ovih - b1z!8mN2:?o_8 ili $6p1Yr5.* deluju prilično neprobojno, ali pitanje je kako upamtiti ovako nešto? Ako uzmemo u obzir savete da jednu istu lozinku ne treba upotrebljavati više puta, sve ovo deluje nemoguće.

Imajući sve ovo u vidu, prosečan internet korisnik koji se služi najmanje jednim imejl nalogom, nalogom na Fejsbuku i Instagramu, nalozima na još najmanje 2 foruma, Jutjub nalogom, mora kreirati lozinku koja će mu omogućiti privatnost i bezbednost na internetu.

Pokazaćemo vam kako to učiniti u 4 jednostavna koraka

Zamislite reč koja vam znači

Ime vaše bake, prve učiteljice ili ljubimca - neka to bude nešto čega se rado sećate i što ćete još dugo pamtiti. Na taj način ćete biti u mogućnosti da se i posle nekog vremena setite vaše lozinke. 

Pojedina slova neka budu velika

Ako ste za lozinku uzeli vlastito ime, npr. Valentina, odaberite koji deo vaše reči će biti napisan velikim slovima. Mi ćemo kao primer uzeti prvih 5 slova, odnosno prva dva sloga ovog imena - VALENtina.

Između dva slova dodajte brojeve koje imaju neko značenje

Dodajte dan, mesec ili godinu rođenja između bilo kojih slova - mi ćemo to učiniti između malih i velikih, - VALEN1967tina, ali još sigurnije je da to učinite između ostalih slova, kao na primer - V1967ALENtina

Ojačajte lozinku dodavanjem simbola i znakova interpunkcije

Poslednji korak će učiniti vašu lozinku apsolutno neprobojnom - dodajte određene simbole i interpunkcijske znakove koje ćete lako upamtiti - !VALEN1967tina.

Iako mnogi od nas to rade, čuvanje lozinki u tekstualnom dokumentu nije preporučljivo. Ako imate poverenja u članove vaše porodice ili saradnike, lozinke možete čuvati i na papiru, ali to zavisi od vas. Prilikom unošenja lozinki da računaru koji nije vaš, koristite virtuelnu tastaturu, kako biste sprečili programe koji čuvaju sve što se unosi preko tastature da sačuvaju i vašu šifru.

Zatvoreno za komentare.