Kako je tim BBC-eve emisije 1989. godine zamišljao tehnologiju 2020.

Kako je tim BBC-eve emisije 1989. godine zamišljao tehnologiju 2020.

Veoma zanimljiv arhivski snimak BBC-jeve emisije iz 1989. otkriva kako su ljudi pre trideset godina zamišljali tehnologiju za 2020. godinu.

Foto: Youtube/printscreen

Reč je o emisiji Svet sutrašnjice, emitovanoj od 1965. do 2003., koju je vodila Kristin MekNalti, prognostičarka tehnologije, autorka dve knjige o budućim tehnološkim dostignućima.

U isečku njene emisije se predviđa šta će sve posedovati domaćinstva našeg doba.

Iako su neke od ideja, poput iščezavajućih zidova i prozora, još neostvarene, MekNalti i njene kolege su uspeli mnogo toga da pogode. Na primer, da ćemo puštati muziku u svojim kućama glasovnom naredbom iz svojevrsne zvučne biblioteke. Spravice poput Amazon Alexe i Google Home-a pružaju tu mogućnost.

Druga pretpostavka koja se obistinila je da će nam se svetla u domovima automatski uključivati i isključivati zavisno u kojoj smo prostoriji.

Lanac nameštaja IKEA je 2019. lansirao kolekciju različitih uređaja koji se mogu kontrolisati jednostavno pomoću iPhonea ili glasom, uključujući Wi-Fi sijalice i roletne koje su postavljene da se otvaraju čim ustanete.

Ono što nismo uspeli da osmislimo do sada su digitalni zidovi, koji bi mogli da iščeznu, kao i prozori čija bi okna postala tanja ili deblja zavisno da li nam je potrebna privatnost ili želimo da Sunce obasja naš dom.

Futuristi iz emisije su, čak, pretpostavili da će zidovi imati sposobnost da emituju filmove i da neće biti utičnica, već da ćemo svoje uređaje puniti prislanjanjem na zid, piše Euronews Living.

Prema rečima voditeljke MekNalti, jednostavnom naredbom bismo mogli da pretvorimo prozor u zid i obrnuto, dekorisati ga kako želimo ili od zida stvoriti ekran TV-a ili kompjutera.

Osim svojih predviđanja o tehnologiji koju ćemo primenjivati u domovima, MekNalti je još tada zaključila da će se do 2020. ozbiljno raditi na smanjenju upotrebe fosilnih goriva u korist obnovljive energije, koja je 2018. imala udeo od 18 posto u celokupnoj konzumaciji energije u Evropskoj uniji.

Zatvoreno za komentare.