Kako zaštititi decu na Instagramu - Važni saveti za roditelje tinejdžera

Kako zaštititi decu na Instagramu – Važni saveti za roditelje tinejdžera

Ne možete zanemariti popularnost Instagrama, a ni značaj društvenih mreža uopšte. Deca, tinejdžeri i mladi vole ovu aplikaciju, jer promoviše kreativnost, a pruža im priliku i da se iskažu na sebi svojstven način.

Foto: Shutterstock

Uprkos svim prednostima ove popularne mreže, Instagram može biti i potencijalna opasnost za decu.

Zašto? Opasnosti vrebaju na sve strane, od pedofilije, do negativnih komentara okoline sa kojima mališani ne mogu da se nose, a nekada i preveliko iznošenje privatnosti može narušiti život porodice (pljačke, kidnapovanja, praćenja).

Kako do toga ne bi došlo, Instagram je nedavno objavio koristan vodič napravljen u saradnji sa Američkim dečjim institutom. Mame i tate mogu da pročitaju vodič da bi se upoznali sa ažuriranim bezbednosnim alatima, podešavanjima privatnosti i još mnogo toga.

Evo šta roditelji treba da znaju da bi zaštitili svoju decu koja koriste Instagram.

Deca se mogu povezati sa bilo kim na Instagramu

Korisnici Instagrama imaju dve opcije naloga koje se nalaze u odeljku “Privatnost naloga” u podešavanjima: javni i privatni. Bilo koji korisnik Instagrama može da pregleda i prati javni nalog.

Za decu je preporučeno da on bude privatni, jer nikad ne znate ko bi mogao da stupi u interakciju sa fotografijama i video zapisima vašeg deteta ili da im šalje neželjene poruke i komentare.

Korisnici Instagrama često teže savršenstvu

Instagram ima opcije lajkovanja, a to platformu pretvara u takmičenje za popularnost. To može da naškodi detetu, da izgubi samopouzdanje i sigurnost u sebe.

Deci je takođe veoma teško da shvate da nije sve što vide na Instagramu stvarno. Filteri i uređivanje fotografija mogu promeniti izgled osobe, a to bi moglo da stvori želju za nedostižnim savršenstvom kod mališana.

Deca mogu naići na neprikladan sadržaj

Početna stranica korisnika Instagrama sastoji se od fotografija i video snimaka ljudi koje korisnik prati. Ali deca mogu da se kreću i putem Instagram opcije Eksplore, koja algoritamski traži javni sadržaj na osnovu interesa i interakcije vašeg deteta.

Takođe mogu da pretražuju fotografije koristeći hashtagove (kategorije na određene teme). Zbog prirode aplikacije, deca mogu da naiđu na ljude koji učestvuju u opasnim izazovima, koji šire predrasude i rasističke stavove, a to može da utiče na svest mališana i može biti vrlo opasno.

Foto: Shutterstock

Kako roditelji mogu zaštititi svoju decu:

1. Otvoreno razgovarajte o Instagramu

Psiholozi savetuju da roditelji što više razgovaraju sa decom i objašnjavaju im kako zapravo ova aplikacija funkcioniše. Da su fotke nameštene i da ceo Instagram svet nije realan. Razgovarajte o opasnostima i uputite decu šta im se može dogoditi.

2. Ažurirajte njihova podešavanja privatnosti

Za razliku od javnih naloga, koje svako može da pregleda, privatni nalozi su dostupni samo vašim prijateljima (pratiocima). Samo odobreni korisnici mogu da gledaju slike i storije vašeg deteta.

Možete lako da podesite privatni sa javnog naloga, a to će u velikoj meri doprineti sigurnosti vašeg deteta. Kontrolišite koga deca prate, kakav sadržaj plasiraju i sa kim komuniciraju (da li su možda na meti pedofila).

3. Blokirajte neželjene sadržaje

Instagram funkcija omogućava blokiranje i ograničavanje sadržaja, a to doprinosi da dodatno zaštitite dete. Blokirana osoba nikada neće biti obaveštena i može se deblokirati u bilo kom trenutku.

4. Ograničite komentare, objave i status aktivnosti

Korisnici Instagrama mogu da biraju kome je dozvoljeno da komentariše postove, bilo da je to niko, svi ili samo njihovi pratioci. To je posebno značajno za decu, kako bi se njihova sigurnost povećala, a i kako bi roditelji bili bezbrižni.

5. Ograničite vreme koje dete provodi kraj ekrana

U podešavanjima aplikacije Instagram imate opciju da proverite koliko je korisnik bio aktivan. To je odlično za roditelje, koji deci dozvoljavaju određeni vremenski period da provode kraj aplikacije. Dozirajte deci društvene mreže, i na veoma lak način proveravajte da li poštuju dogovor.

6. Isključite podešavanja lokacije

Korisnici Instagrama mogu označiti svoju lokaciju kad god postavljaju sadržaj. Razgovarajte sa svojim tinejdžerom o vašim željama u vezi sa podešavanjima lokacije.

Možete im dozvoliti da objavljuju opšte boravište (poput gradova ili država) umesto određenih mesta (poput naziva restorana ili ulice). Možete i da potpuno isključite postavke lokacije, posebno ako ste zabrinuti zbog potencijalnih opasnosti.

7. Podstaknite decu da prijave nasilje

Čest je primer među maloletnim licima da naiđu na nasilje i uznemiravanje kada su u pitanju društvene mreže. Razgovarajte sa decom i ukažite im na potencijalne opasnosti koje mogu da im se dogode i naglasite im da će uvek imati vašu podršku.

Aplikacija je tokom godina primenila mnoge sigurnosne funkcije kako bi zaštitila svoje maloletne korisnike.

Zatvoreno za komentare.