Kakve novine počinju od 10. decembra na internet domenu .RS

Kakve novine počinju od 10. decembra na internet domenu .RS

Kako je saopšteno iz Registra nacionalnog internet domena Srbije, RNIDS, od ponedeljka 10. decembra .RS domen će "govoriti" čak 13 jezika i omogućiti upotrebu 67 latiničkih slova. Nazivi domena, što je jedna od novina, više neće morati da se pišu tzv "ošišanom latinicom", odnosno slovima bez kvačica.

Foto: Shutterstock

Tako će registrantima postojećih .RS domena, od pomenutog datuma biti omogućena registracija novog naziva .RS domena, koji će na određenim pozicijama umesto tih "ošišanih" slova imati odgovarajuća slova, koja ranije nisu bila na raspolaganju, na primer "č" ili "ć" umesto "c" ili "š" umesto "s" i slično.

Pored slova iz srpskog jezika, nazivi .RS domena će moći da sadrže i slova iz pisama albanskog, bošnjačkog, hrvatskog, češkog, nemačkog, mađarskog, crnogorskog, rumunskog, romskog, slovačkog, slovenačkog i vlaškog jezika.

Foto: Pexels

Time se i naš .RS domen priključuje velikoj svetskoj porodici IDN domena, u okviru kojih je trenutno registrovano oko 7,5 miliona IDN domena. U IDN domen spadaju svi nazivi koji sadrže bilo koje slovo više u odnosu na engleski alfabet.  Početni period registracije IDN naziva u okviru .RS domena počinje u ponedeljak tačno u podne.

Iz RNIDS navode da svaki narod teži da na Internetu koristi svoje nacionalno pismo, i to ne samo u okviru sadržaja, već i u okviru naziva domena.

Prateći svetske trendove, RNIDS je još 2012. omogućio registraciju ćiriličnih naziva u okviru .SRB domena, a sada će u okviru naziva .RS domena omogućiti upotrebu šireg skupa latiničkih slova koja se koriste u Republici Srbiji, uključujući i pisma nacionalnih manjina.

Foto: Pixabay

Inače, zvanična registracija .RS domena počela je pre deset godina, 10. marta 2008. u 12 sati.

Zatvoreno za komentare.