Kina zabranila prodaju iPhone modela

Kina zabranila prodaju iPhone modela

Apple je u problemu - modeli iPhone X, iPhone 8 i svi raniji iPhone modeli su zabranjeni zakonom u Kini, nakon što je tamošnji sud za zaštitu intelektualne svojine presudio da je kompanija iz Kupertina povredila dva ključna patenta kompanije Qualcomm.

Foto: Promo

Patenti, koji su povređeni, odnosno korišćeni bez dozvole i nadoknade tiču se promene veličine fotografija i načina na koji se kreće kroz aplikacije na uređaju, odnosno ekranu osetljivom na dodir. Apple je odgovorio na presudu tvrdnjom da iOS 12 ne krši ove patente.

Apple je naveo da će oni i dalje prodavati iPhone u Kini putem svojih Apple prodavnica, kao i da iPhone XR, iPhone XS Max i iPhone XS nisu obuhvaćeni zabranom prodaje, jer nisu bili na tržištu u trenutku podizanja Qualcomm tužbe. Apple je rekao da je ovo "potez očajnika u trenutku kad se Qualcomm nalazi pod optužbama različitih kompanija širom sveta".

Foto: Promo

Zanimljivo je da je kineski organi još uvek nisu reagovali na ovakvu izjavu kompanije Apple, a sličnu zabranu Qualcomm kompanija tražila je i u SAD, o čemu će tek biti reči, mada su tamošnji sudovi uglavnom spremni da progledaju domaćoj kompaniji kroz prste.

Zatvoreno za komentare.