Koliko kilometara možete preći nakon što se na njemu upali lampica za gorivo?

Koliko kilometara možete preći nakon što se na njemu upali lampica za gorivo?

S nekim vozilima preći ćete više od 70 km kad se upali lampica za gorivo, s drugima manje od 40 km, a sve zavisi i o stilu vožnje, vozite li u gradu ili na autoputu…

Foto: Shutterstock

Uključi li se žuta lampica na instrumentnoj ploči koja sugeriše da je vaše vozilo na rezervi, neke će vozače uhvatiti panika, a neki će iskusno cediti poslednju kap goriva iz rezervoara, što ne preporučujemo jer česta vožnja na minimumu može dovesti do oštećenja pumpe goriva (ne podmazuje se kako bi trebala), a i filter goriva u koji mogu ući sitne nečistoće ili talog s dna rezervoara.

Ali dobro, još uvek ima onih koji ne odustaju od toga da žive opasno, na rubu uključivanja žute lampice i dolivanja goriva za 1000 dinara.

Treba biti iskren i reći da ne živimo u ekonomskom obilju pa mnogi od nas već godinama nisu napunili rezervoar do vrha.

Koliko automobil može preći na rezervi?

Mnogo je merenja i istraživanja, ali samo vi znate koliko vam automobil u proseku troši, a to je najvažniji podatak.

Pretpostavlja se da na rezervi ostaje oko 5 litara goriva, ali do tačne količine ćete doći na najjednostavniji način.

Foto: Shutterstock

Kad se uključi rezerva, brzo na benzinsku stanicu, uložite više novca i napunite rezervoar do vrha. Oduzmite taj broj od kapaciteta tanka goriva u fabričkim podacima (npr. 55 minus 49).

Dobili ste količinu goriva koja vam ostaje u tankeru nakon što se uključi lampica.

Pogledajte i prosečnu potrošnju pa usporedite s količinom goriva koja vam je ostala u rezervoaru.

S nekim vozilima preći ćete više od 70 km na rezervi, s drugima manje od 40 km, a sve zavisi i o stilu vožnje, vozite li u gradu ili na autoputu, gde se konzumira više goriva ili na putevima s ograničenjem 80 km/h gde ćete biti najekonomičniji.

Međutim, zbog vašeg duševnog mira i sigurnosti uviek je dobro znati koliko goriva ostaje u rezervoaru nakon što se uključi žuta lampica…