Korisna pomoć u nevolji - evo kako locirati nestalu osobu pomoću telefona!

Korisna pomoć u nevolji – evo kako locirati nestalu osobu pomoću telefona!

Postoji niz programa ove namene koji se mogu instalirati na telefon, ali ovo je nešto što svaki telefon već ima i što se veoma lako podešava.

Foto: Shutterstock

Pametni telefoni mogu da pomognu u lociranju neke osobe, ukoliko se desi da ona nestane.

Dok policija ne preuzme slučaj, samostalno možete da uradite neke stvari koje, u trenutku nestanka, mogu da imaju veliki značaj zbog vremena koje je presudno u takvim situacijama.

Svaki roditelj bi da na telefonu svog deteta trebalo da podesi neke od opcija koje mogu da se iskoriste u slučaju nestanka. Ukoliko podesite parametre, imaćete preciznu lokaciju, ali i šemu kretanja osobe koja je nestala.

U najgorem slučaju, imaćete poslednju lokaciju odakle ćete moći lakše da krenete u potragu ili da policiji olakšate kako bi nestalu osobu što pre pronašli.

Location History

Prva opcija je Location History, odnosno istorija posećenih lokacija. Podešava se na taj način što na telefonu svog deteta ili starijih osoba (koje su dementne), postavite i svoj Google nalog koji ćete uključiti za istoriju lokacija ili je potrebno da znate šifru mejla koji koristi Vaše dete.

Adresa na kojoj se sve možete ispratiti nalazi se na linku: https://maps.google.com/locationhistory/

Tu se, logovanjem na nalog koji ste podesili, može hronološki videti kretanje osobe na Google mapi. Takođe, za svaki dan pojedinačno imaćete rutu i vreme, što svakako može da pomogne u pronalaženju nestale osobe.

Find My Device / Find My Phone

Druga opcija, koja je takođe dosta dobra, zove se Find My Device ili Find My Phone, u zavisnosti od telefona. Logovanjem na link https://myaccount.google.com/intro/find-your-phone, dobijate lokaciju telefona.

Ovde je takođe potrebno da roditelji podese svoj Gmail nalog na telefon deteta ili da znaju šifru za mejl naloga koji koristi dete.

Ovde postoji opcija aktiviranja zvona, pa će telefon ukoliko je uključen, čak i ako se nalazi u silent modu, zvoniti, što će pomoći da se locira ukoliko je lokacija mračna ili se potraga vrši tokom noći.

Postoji i niz programa koji se mogu instalirati na sam telefon, ali ovo je nešto što svaki telefon već poseduje i veoma je lako sve podesiti.

Kada osoba nestane, od izuzetne je važnosti da se sa potragom započne što pre. Prvo i osnovno je pozvati policiju, prijaviti nestanak.

U što kraćem roku treba pristupiti nalozima koje ste podesili na telefonu, sve evidentirati i predati policiji kako se ne bi gubilo dragoceno vreme, saopštio je Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA, prenosi Telegraf.

Zatvoreno za komentare.