Mobilni telefon vam je upao u vodu? Evo šta može pomoći, a nije pirinač

Mobilni telefon vam je upao u vodu? Evo šta može pomoći, a nije pirinač

Ako vam je mobilni ikada upao u vodu ili ste ga zalili nekom tečnošću, niste jedini u tome.

Foto:Shutterstock

Prema pisanju portala Science Alert, čak 25 posto korisnika pametnih telefona suočilo se sa tim problemom. 

Srećom, to ne znači da ste ostali bez mobilnog. Stručnjaci savetuju da pokušate da ga spasite u nekoliko koraka. 

1. Odmah isključite uređaj.

2. Ako je vaš mobilni telefon vodootporan, a vi ste ga potopili ili zalili tečnošću koja nije voda, stručnjaci za mobilni telefon preporučuju da ga isperete u čistoj vodi (ali ne direktno ispod slavine jer ga tako možete oštetiti). 

3. Dobro obrišite mobilni telefon papirnim ubrusima ili mekanom krpom. 

4. Lagano ga protresite da biste izbacili vodu iz otvora za punjač, ali pripazite da ga ne tresete prejako jer tako možete uterati tečnost dublje u unutrašnjost telefona. 

5. Izvadite SIM karticu. 

6. Upotrebite vazduh pod pritiskom za izduvavanje vode. Nemojte mobilni telefon sušiti fenom jer toplina može da ošteti gumene delove, ali i ekran. 

7. Osušite mobilni telefon, posebno otvore za priključke ispred ventilatora. 

8. Mobilni telefon spremite u hermetički zatvorenu posudu ispunjenu paketima silikagela (to su oni paketići koji dolaze sa novim cipelama ili torbama) ili drugog sredstva za sušenje koje će pomoći da se upije vlaga. 

9. Ne punite mobilni dok ne budete sigurni da je potpuno suv jer punjenje uređaja u kojem još ima tečnosti može da prouzrokuje dodatnu štetu. Iz Applea savetuju da pričekate bar pet sati nakon što vam se učini da je mobilni telefon suv. 

Ako vam ovi koraci ne pomognu i mobilni vam se ne uključi, ne pokušavajte da ga sami otvorite, već se za pomoć obratite servisu.

Zatvoreno za komentare.