Instagram briše lažne pratioce i lajkove

Instagram briše lažne pratioce i lajkove

Društvena mreža “iseći će“ svima lažne pratioce, kupljene naloge, lajkove i komentare, koji nameštaju popularnosti i lažno predstavljaju one koji ih kupuju.

Foto: Shutterstock

Instagram je obavestio javnost da će se obračunati sa svim lažnim akcijama na nalozima svih korisnika, uključujući one poznatih ličnosti, sa kojih će biti isključeni lajkovi, komentari i pratioci, svi dodati preko posebnih aplikacija, koje služe za varanje i lažno predstavljanje popularnosti. Instagram platforma, koja je u vlasništvu Facebook mreže, objavila je da su ovakve akcije dosad bile tolerisane, iako prepoznate, ali nakon stupanja na snagu novih Pravila korišćenja i Odrednica zajednice ploča se menja.

Prva faza obuhvatiće ljudski i mašinski izbor problematičnih naloga, a za pretragu je već napravljeno i najsavremenije mašinsko učenje, koje će svakim novim pronalaskom lažnih stvari bogatiti svoju bazu, na osnovu koje će nove naloge pronalaziti brže i lakše.

Instagram će pre uklanjanja lažnih lajkova, komentara i pratilaca, porukom obavestiti vlasnike naloga da će njihovi pratioci i akcije korišćeni za “pumpanje“ popularnosti biti uklonjeni, a vlasnici tih naloga će morati da promene i lozinke svojih Instagram profila.

Foto: Shutterstock

Mreža Instagram sa više uspeha uklanja lažne naloge, nego druge društvene platforme, a ova akcija biće presedan u svetu društvenih mreža, jer će mnogi nalozi ostati bez ko zna koliko pratilaca (spekuliše se da na nekim nalozima javnih ličnosti i brendova ima i do 50 odsto lažnih pratilaca i lajkova), lajkova i komentara, koji su “upumpani“ nedozvoljeno, korišćenjem aplikacija "trećih strana" za lažiranje stanja na Instagram nalogu.

Instagram nije naveo kad čistka počinje.

Zamislite samo situaciju u kojoj će se naći mnoge poznate i manje poznate ličnosti kad im Instagram odjednom iseče sve kupljene lajkove, pratioce i komentare - da, biće javno osramoćenih, koji nisu želeli da priznaju da su sve to kupili i da to još uvek čine.

Verujemo da će sunovrat brojki na pojedinim nalozima biti tema mnogih priča u narednim mesecima, a verujemo da je praćenje najpopularnijih domaćih i stranih naloga već počelo...

Zatvoreno za komentare.