Napravljen prvi respirator u Srbiji!

Napravljen prvi respirator u Srbiji!

Od danas Srbija može da se pohvali da ima respirator domaće proizvodnje. Pet modela respiratora napravljeno je u rekordno kratkom roku, za oko mesec dana.

Foto: YouTube/printscreen

Tim stručnjaka radio je bez dana pauze, između 10 i 15 sati dnevno. Ideja je potekla od inženjera elektrotehnike iz Instituta "Mihajlo Pupin" Ognjena Ristića.

Ristić je za RTS objasnio kako se koristi uređaj za mehaničku ventilaciju pluća.

- Ako pogledamo sam uređaj, napravili smo ga mahom da podržava sve režime koje podržava savremeni uređaj. Počeli smo od prototipa sa klipom, gde smo negde u prvoj trećini projekta ustanovili da on ne može da zadovolji odgovarajuće performanse. Za potrebe priključivanja na bolničku instalaciju smo razvili prototip sa proporcionalnim ventilima - rekao je Ristić.

Istakao je da je osnovni režim na kojem radi uređaj kontrola volumena, i da se na taj režim najčešće stavlja papcijent kada je sedatiran. Uređaj podržava i kontrolu pritiska. Postoji i asistirani režim.

Foto: YouTube/printscreen

- U svim ovim situacijama, ukoliko pacijent nije napravio dovoljan broj udaha, mašina dodaje odgovarajuće udahe koji su mu potrebni. Takođe, napravljeni su i dodatni neinvazivni režimi ventilacije - istakao je Ognjen Ristić.

Respiratori u rangu s najboljim svetskim

Vodeći inženjer projekta Vladimir Nešić je rekao da je na respiratoru radila grupa od desetak inženjera Instituta "Mihajlo Pupin" kao i ljudi iz "Smart risrča". Zahvalio je i određenim firmama koje su pomogle.

Foto: Shutterstock

Кaže da sledi standardna procedura sertifikacije i da bi po toj proceduri srpski respiratori mogli da se nađu u bolnicama. Navodi da ta procedura traje oko godinu dana, a da je ubrzana proceura moguća u vanrednim stanjima.

Nešić je istakao da su uređaji veoma ozbiljno pravljeni i da su vrlo kvalitetni, tako da mogu da stanu u rang sa vodećim svetskim respiratorima.

Кada je reč o delovima koji se ne proizvode u Srbiji, kontaktirana je namenska proizvodnja, konkretno "Prva petoletka" i deo „Trajala".

- Pokušavamo da obezbedimo da se što više specifičnih delova proizvodi u Srbiji - rekao je Nešić.

Zatvoreno za komentare.