Napravljena tečnost za slomljen ekran: Mobilni se polije, a ekran bude kao nov

Napravljena tečnost za slomljen ekran: Mobilni se polije, a ekran bude kao nov

Dva tima istraživača iz Južne Koreje objavila su da su pronašla rešenje za problem koji muči milione ljudi širom sveta — slomljen ekran mobilnog telefona.

Foto: Shutterstock

Stručnjaci s korejskog Instituta nauke i tehnologije Univerziteta Jonsej uspeli su, naime, da razviju polimer koji je moguće ugraditi u LCD zaslone kakvi su ugrađeni na pametnim uređajima, a koji je sposoban da popravi pukotinu.

Naučnici su objavili da su iskoristili supstancu dobijenu od lanenog ulja, a koja se pod UV svetlom može vratiti u prvobitno stanje u roku od 20 minuta, odnosno na sobnoj temperaturi u roku od 12 sati.

Kako su pojasnili, stvorili su polimer koji sadrži mikrokapsule s uljem lana u kombinaciji sa silikonom. Taj polimer potom su pretvorili u zaštitni sloj koji može da se nanese na ekran pametnog telefona.

Kada dođe do oštećenja, mikrokapsule pucaju i ispunjavaju pukotine, popravljajući oštećeni ekran.

Ovo, međutim, nije ni prvi ni jedini izum koji „popravlja“ oštećene ekrane pametnih telefona, ali je problem što su takvi sistemi još uvek preskupi da bi bili dostupni širokim masama pa se korisnicima, u većini slučajeva, više isplati da se pozdrave sa razbijenim uređajem i kupe novi, nego da popravljaju oštećenje, prenosi portal „Dnevnik“.

Zatvoreno za komentare.