Neki su istiniti, neki su glupost - koji su najveći mitovi o mobilnim telefonima?

Neki su istiniti, neki su glupost – koji su najveći mitovi o mobilnim telefonima?

O mobilnim telefonima postoje brojne teorije. Neke su istinite, druge su glupost, a kao i obično, istina je negde između. Koji su najveći mitovi o mobilnim telefonima?

Foto: Shutterstock

Da li su istiniti? Ovo su najveći mitovi o mobilnim telefonima:

Bolje je ne ažurirati telefon jer ga to usporava

Netačno. Nemački stručnjak Stefen Herget preporučuje korisnicima da redovno ažuriraju telefone kako bi omogućili nove opcije i zaštitili se od bezbednosnih propusta. Iako stariji uređaji, u retkim slučajevima, mogu da se uspore zbog ažuriranja, nema drugog načina jačanja bezbednosnih postavki, piše N1.

Svaki pametni telefon sme da se pokvasi, čak i onaj koji nema IP zaštitu

To zavisi od količine vlage. Nekoliko kapi neće naštetiti pametnom telefonu, tvrdi Herget. IP kod štiti telefon od prodiranja prašine i vode, pa su svi moderni pametni telefoni do neke mere zaštićeni. Ali ako vam telefon upadne u vodu, može prestati da normalno funkcioniše usprkos IP zaštiti.

Visoka rezulicija znači dobar kvalitet kamere

Netačno. Kvalitet fotografija snimljenih modernim pametnim telefonima ne zavisi od broja megapiksela, već od kvaliteta sočiva, senzora i drugih tehničkih komponenti, objašnjava Herget. Osim toga, softver kamere ima sve veću ulogu u kvalitetu slike, pogotovo pri fotografisanju u mraku ili u uslovima lošeg osvetljenja.

Baterija se mora isprazniti do kraja pre nego što telefon priključimo na punjenje

Netačno. Ova teza potiče iz vremena kada su baterije najčešće bile nikl-kadmijumove. Današnje litijum-jonske bi baš trebalo staviti na punjenje pre nego što se potpuno isprazne. Stefen Herget preporučuje da se baterija ne pušta na ispod 20 odsto kapaciteta, zbog toga što je upravo potpuno pražnjenje može oštetiti.

U avionu treba uključiti avionski način rada jer se u suprotnom avion može srušiti

Netačno. Putnici aviona bi zaista trebalo da ugase telefone ili ih postave u avio režim, ali ne zato što bi mogli da prouzrokuju pad aviona, već zato što mogu da ometaju radio komunikaciju aviona.

Korišćenje telefona prilikom oluje privlači munje

Netačno. U pametnom telefonu nema dovoljno metala koji bi privukao munju.

Ako ne resetujemo telefone redovno, postaće sporiji

Netačno. Za razliku od desktop računara, pametni telefoni ne moraju da se redovno gase, jer su njihovi operativni sistemi stvoreni za kontinuiranu upotrebu, kaže Herget.

Korišćenje telefona na benzinskim pumpama može da izazove eksploziju

Netačno. Upozorenja o mogućnosti požara uzrokovanog korišćenjem telefona pri točenju goriva, koja postoje na nekim benzinskim pumpama, postoje zbog toga što je gorivo zapaljivo.

Na primer, do požara može doći u slučaju da se pri padu telefona ošteti baterija. Stefen Herget ipak preporučuje da telefone pri točenju goriva stavimo u džep.

Ako ugasimo aplikacije kad ih ne koristimo, ubrzaćemo rad pametnog telefona i štedeti bateriju

To zavisi od starosti i naših navika korišćenja uređaja. Moderni pametni telefoni sami uspore aplikacije u svrhu uštede baterije, objašnjava Herget.

Zbog toga ih ne treba gasiti. Štaviše, ako ne ugasimo aplikacije koje redovno koristimo, možemo uštedeti bateriju, jer se one u tom slučaju ne moraju stalno ponovno pokretati. Ipak, na starijim uređajima ima smisla gasiti aplikacije.

Moguće je pokupiti virus na pametnom telefonu putem SMS poruke

Netačno. Virusi se na ovaj način ne mogu preneti, kaže Herget. Ipak, kriminalci mogu putem SMS-a na pametni telefon poslati link koji vodi na stranice koje vam mogu ukrasti podatke ili skinuti štetni softver.

Zatvoreno za komentare.