Nekoliko praktičnih saveta - pripremite automobil za zimu!

Nekoliko praktičnih saveta – pripremite automobil za zimu!

Priprema automobila za zimsku vožnju trebalo bi da bude prirodan deo svakodnevnog života svih vozača. To smanjuje rizik od saobraćajne nesreće i raznih problema na putu. Pripremite automobil za zimu!

Foto: Shutterstock

Zato ne dajte da vas zavaraju gotovo letnje temperature u oktobru i proleće u novembru. Uskoro nam stiže promena vremenskih uslova, pa zaleđeni kolovozi, niske temperature i snežne oluje tokom zime mogu biti veliki izazov za vozače i njihova vozila.

Zato treba unapred pripremiti svoj automobil za najhladniju sezonu i obezbediti da sve radi kako treba. Iako sasvim sigurno vozači znaju kako se nositi sa svojim vozilom pri niskim temperaturama, nije naodmet još jednom ponoviti gradivo.

Stoga, evo i nekoliko praktičnih saveta koji će vam pomoći da preživite zimu i izbegnete probleme na putu.

Napominjemo, uz ove savete postoji još mnogo drugih korisnih smernica - ali važno je da počnete i da proverite stanje vašeg automobila odozgo i odozdo.

Evo kako da pripremite automobil za zimu:

Koristite zimske gume

Vozači tokom zime moraju promeniti svoj stil vožnje za 180 stepeni. Čak i usred bela dana, sneg, bljuzgavica i led mogu predstavljati izazov, posebno ako se koriste gume s niskim prianjanjem. Da podsetimo, počela je sezona zimskih guma 1. novembra po zakonu.

Za zimske uslove najbolje je korisititi zimske ili barem gume za sve sezone.

Gume su jedino što povezuje vaš automobil sa tlom. Loše prianjanje na klizavim putevima može biti glavni uzrok nepredvidivog upravljanja automobilom, kaže Matas Bazelis iz kompanije carVertical.

Pažljiva vožnja i odabir pravih zimskih guma smanjiće rizik od klizanja i proklzavanja. Međutim, nemaju sve zimske gume iste mogućnosti na istom terenu.

Prilikom odabira kompleta zimskih guma obratite pažnju na oznake kojima proizvođači navode ocenu prianjanja na mokrim kolovozima (od A do E). Takođe, tražite oznaku snežne pahuljice – ona pokazuje da je guma prošla poseban test kočenja na putu prekrivenom snegom.

Ako želite još robustnije zimske gume, odobrene za ekstremno hladne uslovce, potražite simbol planine s tri vrha i sa snežnom pahuljicom.

Zaštitite karoseriju od korozije

Proizvođači automobila uvek traže načine za poboljšanje efikasnosti motora, udobnosti vožnje i sigurnosti putnika. Međutim, ne ulažu svi u dobru zaštitu od korozije, što može postati ozbiljan problem nakon samo nekoliko zima.

Kako biste izbgli pojavu rđe na svom automobilu, zaštite ga antokorozitivnom zaštitom. Vlasnici vozila koji žele da zaštitie svoje automobile od rđe mogu poduzeti relativno jednostavne zaštitne mere.

Na primer, pranje automobila najmanje jednom ili dva puta mesečno pomoći će da uklonite so, ali ne možete biti 100 odsto sigurni da karoserija neće korodirati nakon godinu ili dve. Korozija ne napada samo karoseriju vašeg automobila, već i druge mehaničke komponente.

Najefikasniji način zaštite vozila od korozije jeste upotreba sredstava za zaštitu od rđe koja se mogu naneti na šasiju vašeg vozila. Samo jedan sloj zaštite od rđe može dramatično produžiti životni vek automobila.

Pregledajte metlice brisača

Zimska sezona je nepredvidiva jer ozbiljna oluja može smanjiti vidljivost i dovesti vaš život u opasnost. Zato brisači vašeg automobila moraju biti u stanju da uklone sneg.

Zavisno od proizvođača, umerena upotreba brisača može ih istrošiti u roku od godine dana. Nakon toga brisači više ne mogu uklanjati prljavštinu i vodu s istom efikasnošću.

Osim toga, istrošeni brisači mogu izgrebati vetrobransko staklo. Proverite mlaznice za pranje vetrobranskog stakla i promenite tečnost za odgovarajuću sezonu.

Tečnosti za pranje vetrobranskog stakla podeljene su u dve kategorije: letnje i zimske.  Iako izgledaju jednako, letnje i zimske tečnosti za pranje imaju različite formulacije koje im pomažu da postignu maksimalnu eikasnost pod pravim uslovima.

Na primer, letnja tečnost efikasno uklanja insekte, dok zimska tečnost odlično uklanja so i debeli sloj prljavštine.

Zamenite letnje sredstvo za pranje stakla zimskim

Što je još važnije, kako temperature padaju, letnja tečnost počinje da se smrzava i začepljuje celi sistem za pranje vetrobranskog stakla, uključujući mlaznice.

Da biste izbegli ove nepotrebne probleme, ispraznite tečnost za pranje vetrobranskog stakla pre zime i zamenite je prikladnom zimskom tečnošću koja sadrži aktivne sastojke poput glicerina.

Proverite stanje akumulatora

Prosečni vek trajanja automobilskog akumulatora je tri do četiri godine. Naravno, životni vek akumulatora zavisi od nekoliko faktora, ali većina vozača svoj akumulator obično menja samo u hitnim slučajevima.

Kako vas ne bi iznenadio nepravilno ispražnjen akumulator, proverite njegovo stanje pre početka zime. Većina akumulatora ima indikator koji svetlom pokazuje njegov status.

Upalite vozilo i pogledajte svetlo indikatora. Kada je napon vašeg akumulatora nizak, svetlo postaje crveno, a kad je u dobrom stanju, postaje zeleno. Ako je akumulator prazan i više se ne može koristiti, svetlo će biti crno.

Koristite gumene ili plastične podne prostirke

Iako podne prostirke od tkanine čine unutrašnjost vozila ugodnijom, imaju dosta nedostataka. Pogotovo zimi, kada se tepisi na podu jednostavno pretvore u peškire koji upijaju vlagu, a zatim isparavaju na prozore i zamrzavaju ih iznutra.

Ovoj neprijatnosti možete vrlo brzo stati na kraj. Jednostavno zamenite prostirke od tkanine gumenim ili plastičnim. Osim toga, gumene ili plastične prostirke traju duže, ne ostavljaju mrlje, pomoći će vam u borbi protiv hrđe i zaštititi podove vašeg vozila.

Zaboravite strugalicu za led

U rano zimsko jutro ljudi žure da krenu – bez pravilnog uklanjanja snega i leda s prozora. Nažalost, takvo nepromišljeno ponašanje predstavlja opasnost za njih i ostale vozače.

Nesreće zbog samo delimično uklonjenog leda i snega na vetrobranskom staklu i drugim prozorima.

- Saobraćajne nesreće zbog samo delimično uklonjenog leda i snega na vetrobranskom staklu i drugim prozorima prilično su česte. Svako oštećenje naštetiće vašem automobilu i njegovoj vrednosti, a da ne spominjemo zdravstvene rizike - kaže Bazelis.

Ako je vaš automobil zimi napolju, velika je verovatnoća da uklanjate led i sneg s prozora pomoću strugalice. To nije najefikasniji način.

Postoji širok izbor odleđivača i tečnosti za odmrzavanje koji pomažu u otapanju leda i snega u najkraćem mogućem roku. Zavisno od proizvođača, umerena upotreba brisača može ih istrošiti u roku od godinu dana

Priprema automobila za zimu trebala bi ds bude prirodan deo svakodnevnog života svakog vozača. To smanjuje rizik od nesreće i raznih problema na putu.

Dobro održavani automobili imaju veću prodajnu vrednost, što će koristiti vlasnicima kada odluče da prodaju svoje vozilo, piše 24sedam.

Pripremite automobil za zimu na odgovarajući način i nećete imati problema!

Zatvoreno za komentare.