Nova društvena mreža popularnija od Fejsbuka!

Nova društvena mreža popularnija od Fejsbuka!

TikTok smenio Fejsbuk u Indiji, na jednom od najvećih tržišta mobilnih telefona na svetu.

 Foto: Shutterstock

Društvena mreža TikTok, koja pripada kineskoj startap kompaniji ByteDance, u prvom kvartalu 2019. smenila je Fejsbuk na poziciji najčešće preuzimane aplikacije u domenu društvenih mreža u Indiji.

Prema podacima kompanije za istraživanje tržišta Sensor Tower, zabeleženo je 188 miliona preuzimanja, od kojih 47 odsto u Indiji. Indija se nametnula kao važno područje borbe za dominaciju između društvene mreže Fejsbuk i njenog kineskog konkurenta TikTok-a, naročito kad je reč o pridobijanju mladih, koji tek počinju da koriste internet.

Nakon što je Kina blokirala najveću društvenu mrežu na svetu, američki gigant mora da se pobrine da privuče mlade Indijce, kako bi sačuvao premoć u svetu i izvukao korist koja je s tim povezana.

Sa 176 miliona preuzimanja, Fejsbuk je pao na drugo mesto, pri čemu je najveći udeo preuzimanja (21 odsto) zabeležen u Indiji. Do kraja 2018. Fejsbuk je bio najčešće preuzimana aplikacija na svetu.

 Foto: Wikipedia

"Indijsko tržište biće jedinstveno po tome što će u sledećem talasu 200-400 miliona novih korisnika interneta TikTok biti prva društvena platforma na kojoj će moći da podele značajne trenutke iz života - ne samo s prijateljima i porodicom, već i s globalnom publikom istih interesovanja", naveo je TikTok u saopštenju.

Fejsbuk, koji nije želeo da komentariše najnovije trendove, prema podacima portala za istraživanje tržišta Statista, ima 300 miliona korisnika u Indiji, dok TikTok ima 200, od kojih je 120 miliona aktivno na mesečnom nivou. Do 2020. godine 67 odsto korisnika u Indiji biće mlađe od 35 godina. Mada TikTok ne predstavlja neposrednu pretnju za Fejsbuk, koji ima najširu publiku kad su u pitanju oglašivači, i za jedne i druge je veoma bitno da pridobiju mlade u Indiji, koji prvi put počinju da koriste internet, tvrde oglašivači i medijski stručnjaci.