Ova dva podatka na Fejsbuku su dovoljna za krađu identiteta

Ova dva podatka na Fejsbuku su dovoljna za krađu identiteta

Frenk Abagnejl, jedan od najpoznatijih prevaranata na svetu, prema čijem životu je snimljen film "Catch Me If You Can" sa Leonardom DiKapriom, danas je jedan od sigurnosnih konsultanata koji američkoj vladi pomaže da lovi druge prevarante. Upozorava koji su dovoljni podaci za krađu identiteta.

Foto: YouTube/printscreen

O tome kako se možete zaštititi od prevara napisao je i knjigu sličnog naslova "Scam Me If You Can", a za Yahoo je otkrio koja su dva podatka dovoljna hakerima da vam ukradu identitet ako ih objavite na Fejsbuku.

"Ako ste na Fejsbuku morate zapamtiti da ove dve stvari nikad ne otkrivate: mesto i datum rođenja. U 98 posto slučajeva to je dovoljno da vam neko ukrade identitet. Samo te dve informacije", otkriva Frenk. 

U svojoj knjizi je otkrio pet osnovnih pravila kojih se morate držati kako biste se zaštitili na internetu. 

1. Zaštitite svoj identitet

Čim vam neko zatraži privatne ili finansijske informacije, zastanite i prvo proverite ko je osoba s kojom imate posla. 

2. Osigurajte svoje finansije

Ne verujte nikom ko tvrdi da vam može garantovati zaradu od ulaganja. Niko vam ne može garantovati rezultate investiranja.

Foto: Shutterstock

3. Ne oslanjajte se na digitalno

Nemojte sve svoje lične informacije da držite u jednom "cloudu" ili na jednom laptopu. Čuvajte štampane primerke dokumenata ili ih spremite na spoljnu memoriju. 

4. Pripazite na telefonske pozive

Ako ne prepoznajete broj s kog vas neko zove, nemojte se javljati. Ako se ipak javite, pripazite šta pričate jer se poziv možda snima. Ako ćutite, velika je verovatnoća da će osoba koja zove jednostavno poklopiti. 

5. Čuvajte se na aplikacijama za upoznavanje

Uverite se da je osoba s kojom razgovarate preko aplikacija za upoznavanje stvarna. Proverite njenu lokaciju i gde je zaposlena i potražite njene fotografije na internetu.