Od sada ćete sami moći da popravite slomljeno staklo na mobilnom

Od sada ćete sami moći da popravite slomljeno staklo na mobilnom

I vi spadate u one koji nose mobilni telefon sa slomljenim ekranom jer vam je popravka preskupa? Više nećete morati!

Japanski naučnici sa Univerziteta u Tokiju veruju da su stvorili materijal koji može sam da se popravi i mogao bi da bude idealna zamena za staklo na mobilnim telefonima.

Novi materijal pod nazivom "polyether-thioureas" obnavlja se tako što se na mestu naprsnuća malo jače pritisne prstom. Ovaj materijal je nalik staklu ali za razliku od drugih "samopopravljajućih" materijala, može da se obnovi na sobnoj temperturi.

"Velika mehanička otpornost i mogućnost popravke često ne idu zajedno. U većini slučajeva, potrebno je zagrevanje na 120 stepeni, kako bi napuknuti materijal mogao ponovo da se spoji", objašnjavaju naučnici.

Svojstva polyether-thioureas stakla otkrivena su sasvim slučajno. Student na postdiplomskim studijama pripremao je taj materijal koji je hteo da koristi kao lepak.

On je uočio da ako se ivice razrežu, one počnu da se približavaju jedna drugoj. Materijal bi se posle 30 sekundi pritiskanja na temperaturi od 21 stepen vratio u prvobitno stanje.

Dalji eksperimenti otkrili su da materijal posle svega par sati poprima jednaku čvrstinu kao i pre lomljenja. Eksperiment je izveden više puta kako bi se potvrdile karakteristike materijala.

Sličan materijal, koji može da se istegne na 50 puta veću veličinu od originalne i da se popravi u roku od 24 sata, stvoren je u aprilu na Univerzitetu Kalifornija.

Kompanija LG je 2015. godine predstavila i prvi mobilni koji bi mogao sam da se popravi, model LG Flex 2. Međutim, on uspeva da obnovi samo male ogrebotine, dok veće i dalje ostaju.

Zatvoreno za komentare.