Ove aplikacije imaju pristup vašim podacima!

Ove aplikacije imaju pristup vašim podacima!

Možda mislite da su vaši podaci bezbedni kada aplikacijama odbijate određena odobrenja. Međutim, najnovije istraživanje pokazalo je da neke Android aplikacije pronašle način da zaobiđu ova odobrenja i ipak dođe do vaših ličnih podataka.

Foto: Shutterstock

Internacionalni institut za kompjuterske nauke tvrdi da je pronašao čak 1.325 aplikacija u Google prodavnici aplikacija koje su skupljale lične podatke korisnika koji su odbili njihov zahtev za to.

Istraživanje je posmatralo 88.000 Android aplikacija i način na koji su postupale sa podacima kada su im ukinuta određena odobrenja.

Rezultati su pokazali da je njih 1.325 imalo kod koji im dozvoljava da prate lokaciju u metapodatke sačuvane u fotografijama i WiFi konekciji.

Foto: Pixabay

O svemu ovome Google je već obavešten, a kompanija je rekla da će se pozabaviti ovim problemom nakon izlaska Androida Q, koji se očekuje krajem godine.

Google će sakriti podatke o lokaciji u fotografijama od aplikacije, a sve one koje rade na WiFi mreži će morati da traže odobrenje da prime podatke o lokaciji.

Takođe, postoje i aplikacije koje ove podatke skupljaju od aplikacija koje imaju dozvolu za njihovo sakupljanje.

Foto: Shutterstock

Aplikacije koje kojima je onemogućen pristup ličnim podacima do njih dolaze preko nezaštićenih fajlova na SD kartici na koju ih smetšaju aplikacije koje imaju dozvolu za njihovo sakupljanje.

I dok izveštaj otkriva da je samo 13 aplikacija koristilo ovu tehniku, one su preuzete preko 17 miliona puta, a među njima se nalazi i Hong Kong Disneyland (Baidu), a tu su i 153 aplikacije koje mogu da rade ovo i koje su instalirane na preko 500 miliona Android uređaja.

Imena svih 1.325 aplikacija će biti objavljena narednog meseca.