Organizujte sajber sahranu sa digitalnim pogrebnicima

Organizujte sajber sahranu sa digitalnim pogrebnicima

Podaci koje korisnik ostavlja na internetu su kao predmeti od plastike za jednokratnu upotrebu - postoji ih na tone i teško ih se otarasiti.

 Foto: Shutterstock

Svi profili na društvenim mrežama i drugim platformama će nastaviti da postoje još mnogo godina i tako ostati slobodni za razne vidove zloupotrebe. To ne mora da bude tako, ali samo pod uslovom da korisnik unapred organizuje svoju sajber sahranu.

Šta to tačno znači? Pa za početak potrebno je da sklopi ugovor sa odgovarajućim kompanijama koje se nazivaju digitalnim pogrebnicima, koji će se obavezati da nakon smrti korisnika sve njegove osetljive podatke uklone sa interneta, naravno korišćenjem isključivo legalnih sredstava.

 Foto: Shutterstock

To znači da više ne morate da se uzdate u informatičko (ne)znanje vaših najbližih, već će se profesionalci pobrinuti da vaše želje budu ispunjene koliko god je to moguće.

Kompanija "Santa Kruz" ("Santa Cruise") iz Seula se već neko vrijeme bavi ovim poslom. Oni su počeli kao PR agencija za poznate ličnosti, ali su u međuvremenu počeli da rade i na poboljšavanju reputacije običnih ljudi.

 Foto: Shutterstock

Danas su sajber sahrane samo jedan deo njihove ponude. Oni takođe nude uslugu pronalaženja i brisanja svih poverljivih dokumenata, slika ili video-klipova koji su igrom slučaja završili na internetu. To je posebno značajno u današnjoj eri u kojoj hakeri i drugi zlonamerni pojedinci redovno objavljuju privatne klipove poznatih ličnosti ili bivših partnera bez njihovog pristanka.

Zatvoreno za komentare.