Ova aplikacija koristi vašu kameru čak i kada ne fotografišete!

Ova aplikacija koristi vašu kameru čak i kada ne fotografišete!

Jedna od funkcija iOS 14 operativnog sistema o kojima se najviše priča, jeste uvid u aktivnosti aplikacija i podataka koje one koriste.

Foto: Shutterstock

Tako su, na primer, neki korisnici primetili zeleni simbol koji označava da je kamera uključena dok pregledaju Instagram, čak i onda kada ne fotografišu niti snimaju.

Portparol Instagrama rekao je kako je u pitanju "bag", i da će se potruditi da ga što pre isprave. Kako kaže, u aplikaciji se nalazi posebni "Create Mode" koji se aktivira putem kamere, pa je to moglo da aktivira i indikator kamere. Takođe, pristupanje ovo je moglo da se desi i tokom običnog pregledanja feed-a.

"Pristupamo kameri samo kada imamo dozvolu - na primer, kada ste u feed-u i prevučete prstom kako biste uključili kameru. Videli smo da je u pitanju 'bag' kod iOS 14 operativnog sistema, gde je aktivnost kamere prepoznata, a ona je isključena. Ne pristupamo vašim kamerama, i ne snimamo ništa", istakao je portparol Instagrama.

Foto: Shutterstock

Čini se kao da je u pitanju još jedna agresivna mera kojom iOS 14 želi da stane na put rušenju privatnosti i da zaštiti korisnike.

Pored toga što otkriva kada neka aplikacija koristi kameru, takođe daje uvid i u neke druge aktivnosti aplikacija, kao što je pregledanje "clipboard-a" (virtuelnog mesta gde se nalazi tekst prilikom copy-paste aktivnosti), gde je, nedavno, "uhvaćen" i TikTok.

Zatvoreno za komentare.