Ova opcija na Fejsbuku narušava vašu privatnost

Ova opcija na Fejsbuku narušava vašu privatnost

Ako koristite Fejsbuk na telefonu, vreme je da ukinete jednu od opcija na Fejsbuku koja je invazivna po vašu privatnost.

 Foto: Pixabay

Android korisnici Fejsbuk aplikacije od 21. februara u mogućnosti su da isključe jednu od lokacijskih opcija, koju bi svakako trebalo da isključe. Fejsbuk je dodao opciju da korisnici, duboko u meniju, isključe mogućnost pozadinskog praćenja lokacije, putem lokacijskog servisa.

Proverili smo ovo i aplikacija nam je u trenu pokazala kad smo bili na kojoj lokaciji, odakle smo do nje stigli, gde smo dalje nastavili i koliko se na njoj zadržali - zašto bismo dozvolili da Fejsbuk sve ovo zna i koristi da bi nam "plasirao preciznije reklame i poboljšao aplikaciju", kako stoji u opisu opcije?!

Osim, ako vam je praćenje apsolutno neophodno, u svakom drugom slučaju bi trebalo isključiti ovu opciju praćenja kretanja, jer je invazivna po privatnost, a i činjenica da non-stop beleži kretanje znači da aplikacija troši više baterije.

 Foto: Pixabay

Da biste isključili Pozadinsko snimanje lokacije idite do tri linije u gornjem desnom uglu aplikacije i spustite se do Podešavanja i Privatnost opcije. Unutar nje odaberite Podešavanja, pa pronađite Lokacija odeljak, koji je pri dnu opcija. Kad uđete u taj meni isključite Istorija lokacija opciju, kao i opciju Pozadinsko lociranje. U okviru ovog menija imate priliku da pogledate ono što smo vam opisali - vremena i putanje kretanja sa neverovatnom preciznošću, uključujući da li ste se kretali pešice ili prevozom. Takođe, ove podatke možete da izbrišete iz svojih podataka u meniju Privatnost.

Nakon svega toga Fejsbuk vas više neće pratiti, a autonomija baterije bi trebalo makar malo da se poboljša. Napominjemo i to da opcije Pronađi Wi-Fi i Prijatelji u blizini neće raditi nakon što onemogućite lokaciju u aplikaciji.

I na kraju, iOS korisnici odavno imaju ovu opciju, koja se podešava kroz iOS meni.

Zatvoreno za komentare.