Ovakve osobe dele lažne vesti na Fejsbuku

Ovakve osobe dele lažne vesti na Fejsbuku

Foto: Shutterstock

U proseku Amerikanci stariji od 65 godina na Fejsbuku dele sedam puta više lažnih vesti u odnosu na Amerikance između 18 i 29 godina, iako je deljenje lažnog sadržaja relativno retka aktivnost.
Istraživači su analizirali aktivnosti 1.750 odraslih Amerikanaca na Fejsbuku, pa su uporedili i linkove koje su delili s listom objavljivača lažnih vijesti. Ustanovili su da većina korisnika Fejsbuka nije delila članke sa izvora lažnih vesti tokom 2016. godine, samo 8,5 posto korisnika Fejsbuka u istraživanju je podelilo najmanje jedan link sa denverguardian.com, truepundit.com ili donaldtrumpnews.com. Naime, ove stranice i još 18 sličnih su na listi onih koji objavljuju lažne vesti.

 Foto: Shutterstock

Oni koji su delili linkove sa ovih sajtova naklonjene američkom predsedniku Donaldu Trampu pokazuju jasne demografske razlike. Gotovo jedan od pet (18 posto) korisnika republikanaca je podelio najmanje jedan link stranice s lažnim vestima u poređenju s manje od 4 posto demokrata koji su to učinili. Što je korisnik konzervativniji, deli više članaka, a to se objašnjava činjenicom da su lažne vesti uglavnom bile one koje su pisane u Trampovu korist i sa tendecijom da korisnici dele članke sa kojima se slažu.

Foto: Shutterstock

Oni koji su delili najviše sadržaja najmanje su zapravo delili lažne vesti, što pokazuje da nije problem samo u tome što ljudi diele baš sve. Oni koji dele mnogo linkova su zapravo bolje upoznati sa medijima i sposobni su da razlikuju istinu od laži na internetu.

Istraživači su, takođe, ustanovili da Amerikanci u šezdesetim i stariji nemaju dovoljno znanja o digitalnim medijima, koje je potrebno da bi ispravno procenili pouzdanost članaka koje pronalaze na internetu.

Zatvoreno za komentare.