Ovi znakovi ukazuju na to da imate virus na telefonu

Ovi znakovi ukazuju na to da imate virus na telefonu

Primetite ih na vreme. Ovo su znakovi koji ukazuju na to da imate virus na telefonu! Pregrevanje, usporavanje, povećanje potrošnje protoka podataka.

Foto: Shutterstock

Sve su to signali za uzbunu. Donosimo šest koraka uz pomoć kojih ćete delotvorno osloboditi smartfon od zlonamernog softvera, kao i savete pomoću kojih ćete telefon osigurati od budućih napada.

Iako nije uvek lako prepoznati virus na telefonu, moguće je prepoznati njegove simptome.

Vaš telefon će, ako je inficiran, možda prikazivati jedan ili više znakova otežanog rada. Tako ćete možda primetiti da je smartfon dosta sporiji - da se aplikacije učitavaju sporo ili da se često ruše.

Drugi problem može biti ekstremno brzo pražnjenje baterije uzrokovano stalnim radom malwarea.

Treći znak je veoma jasan i prilično štetan - dramatično povećanje potrošnjeprotoka podataka.

Četvrti znak su neočekivano visoki računi.

Peti simptom je velik broj neobičnih reklama, dok šesti i konačni uključuje neočekivano pregreavanje samog smartfona, piše The Next Web.

Ako nekim slučajem posumnjate da je virus inficirao vaš smartfon, postoje koraci koje možete preduzeti. Prvo što bi trebalo da uradite jeste da izbrišete malware.

Za početak preuzmite pouzdanu aplikaciju koja će očistiti smartfon od virusa. Dobri proizvođači antivirus softvera uključuju Avast, AVG, Bitdefender ili Norton.

Foto: Shutterstock

Potom počistite međumemoriju na smartfonu ili istoriju pretrage ako koristite Appleove uređaje.

Nakon toga samo ponovno pokrenite iPhone ili resetujte Android u sigurnom načinu rada, koji će sprečiti da eksterne aplikacije rade u pozadini.

Izbrišite sumnjive ili nepoznate aplikacije s liste preuzetih podataka i, ako ste korisnik Androida, nakon brisanja aplikacija uključite siguran način rada.

Kao poslednji potez uvek možete kreirati sigurnosnu kopiju podataka i uraditi fabričko resetovanje telefona. Resetovanje telefona na originalna podešavanja ukloniće sav malware.

Kako zaštititi uređaj od infekcije?

Nakon što ste popravili vaš uređaj, potrebno je da ga osigurate od budućih nezgoda. Aplikacije za mobilnu sigurnost koje smo naveli gore će vam definitivno pomoći, a predlažemo da uradite i sledeće:

1. Izbegavajte kliktanje na neobične prozore s reklamama, linkovima u neobičnim porukama, objave na društvenim mrežama ili imejlovima.

2. Samo instalirajte aplikacije preko zvaničnih prodavnica, kao što su Google Play i Apple App Store.

3. Ne "jailbrakujte" vaš telefon.

4. Proverite dozvole za aplikacije pre nego što ih instalirate kako biste znali čemu aplikacije pristupaju.

5. Napravite sigurnosno skladištenje podataka.

6. Ažurirajte softver vašeg smartfona - novi softver sa sobom donosi dodatno osiguranje i ispravke dotadašnjih ranjivosti.

7. Nastavite da pratite ponašanje vašeg smartfona i verujte intuiciji. Ako nešto izgleda predobro da bi bilo istinito, ono to obično - nije.

Zatvoreno za komentare.