Prestanite da ga uništavate - ovo su greške koje pregrevaju telefon

Prestanite da ga uništavate – ovo su greške koje pregrevaju telefon

Sa porastom temperature, sve se zagreva, pa i naši mobilni telefoni. Ovo su greške koje pregrevaju telefon, a često ih radimo nesvesno!

Foto: Shutterstock

To nas može posebno zabrinuti ako pogledamo statistiku koja kaže da je prosečno dnevno korišćenje mobilnog telefona četiri sata i 10 minuta.

Budući da se telefoni prilikom pregrevanja gase i da im to skraćuje životni vek, a korisnicima izaziva osećaj uznemirenosti i isfrustriranosti, dobro je da znate šta ovaj problem izaziva i kako da ga izbegnete.

Znaci da se vaš telefon pregrejao:

Čak i pre očiglenih znakova – osetne toplote telefona, notifikacije kojom vas mobilni obaveštava o pregrevanju i na kraju gašenja uređaja, postoji nekoliko stvari koje mogu biti znak upozorenja:

- Pokretanje aplikacija je sporije, a kada ih konačno otvorite one se iznenada zatvore

- Blic kamere iznenada ne radi

- Punjenje baterije traje duže nego obično ili se uopšte ne puni

- Ekran se može zatamniti ili čak isključiti

- Imate smetnje u signal i telefon sam prelazi u režim niske potrošnje energije

Foto: Shutterstock

Koristite ga slabije tokom vrelih letnjih dana

Iako može zvučati očigledno, tokom toplih dana izbegavajte da ostavljate svoj pametni telefon na suncu - u automobilu, tokom ručka ili pića na otvorenom ili na plaži.

Ako temperatura prelazi 35°C, trebalo bi da izbegavate čak i korišćenje telefona na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Držite ga podalje od računara, tablet ili drugog telefona

U našem radnom prostoru obično postavljamo sve uređaje koji su nam potrebni, jedan blizu drugog.

Međutim, ako se bilo koji od ovih uređaja zagreje, samim tim što su u neposrednoj blizini oni će preneti svoju toplotu na vaše druge uređaje, što će promeniti njihovu temperaturu i uticati na njihov učinak na duže staze.

Zato je najbolje da ih držite odvojene. Na primer, ukoliko posedujete službeni i privatni telefon, nemojte ih nositi u istoj torbi

Mobilni telefon nemojte nositi u džepu

Ako je dan već sam po sebi topao i tome dodate toplotu tela, biće vam veoma teško da ohladite telefon koji se pregreva.

Zbog toga nije preporučljivo da nosite telefon u džepu sve vreme, a kamoli po veoma vrućem danu.

Foto: Shutterstock

Ne obraćate pažnju na to šta telefon radi dok ga ne koristite

Vaš mobilni telefon je poput mini računara, ali za razliku od kompjutera, on nema kuler. Zato, ako ne koristite određene aplikacije koje opterećuju telefon, poput lokacije i nepotrebnih ažuriranja, možete ih isključiti dok vam je telefon u stanju mirovanja.

Nikada ne skidate zaštitnu masku

Silikonske maske za mobilne telefone štite ih od pada ili spoljašnjih oštećenja koja mogu da ih zadese. Nažalost, nisu sve prilagođenje za hlađenje telefona.

Ako vam se čini kao da je telefon za nijansu topliji nego inače, skinite mu masku, a to radite i kada ga držite na punjaču.

Ne onemogućavate bežičnu internet vezu

Vrlo često naši telefoni aktivno rade, a da mi to ne shvatamo, čak i onda kada nisu u našoj blizini.

Na primer, ako se nalazimo na mestu sa lošim signalom ili lošom internet vezom, naš mobilni telefon će nastaviti da traži mreže ili, u slučaju Bluetooth-a, traži druge uređaje za povezivanje.

Foto: Shutterstock

Ignorišete „režime“ koje vaš telefon zahteva

Ako vam je telefon malo topliji nego inače, pokušajte da koristite tamni režim, koji smanjuje rad ekrana i samim tim stvara manje toplote.

Još jedan trik za hlađenje uređaja je da aktivirate režim “rada u avionu”, koji takođe utiče na to da vam se telefon manje zagreva.

Koristite aplikacije koje postavljaju visoke zahteve vašem telefonu

Ako volite da igrate igrice na svom telefonu ili možda gledate film ili celu sezonu serije, imajte na umu da ove vrste radnji mogu prouzrokovati da se vaš mobilni telefon zagreje malo više nego obično. Toliko dugo korišćenje ekrana primorava vaše procesore da rade više, stvarajući samim tim više toplote.

Neispravno punite bateriju

Problemi sa baterijom i njenim punjenjem obično su najčešći uzroci pregrevanja vašeg mobilnog telefona.

Zato bi trebalo da izbegavate da pravite određene greške, na primer da koristite telefon dok ga punite ili koristite bilo koji generički punjač.

Još jedna greška koja može proizvesti više toplote tokom punjenja jee da ga stavite ispod jastuka ili na površinu koja ne dozvoljava da se pravilno ohladi.

Foto: Shutterstock

Ne ažurirate svoj mobilni telefon i njegove aplikacije

Pokušajte redovno da ažurirate operativni sistem, ali i aplikacije, jer u većini slučajeva ova ažuriranja služe za ispravljanje nekih grešaka i poboljšanje procesa rada, a to može uticati na zagrevanje vašeg uređaja.

Takođe, steknite naviku da brišete aplikacije koje ne koristite. Možda neke od njih rade u pozadini, što generiše više posla za procesor i bateriju vašeg telefona.

Šta učiniti ako se vaš telefon već pregrejao

Ako ne pravite nijednu od gore navedenih grešaka a telefon se i dalje zagreva, možete isprobati i sledeće savete:

- Isključite ga i ostavite da miruje dok ne reguliše temperaturu.

- Postavite ga pored ventilatora ili u klimatizovano okruženje.

- Nikada ga ne stavljajte u frižider da se ohladi, jer nagle promene temperature mogu biti štetnije na duži rok, a kondenzacija koja može da se stvori iznutra vlaži vaš telefon.

Zatvoreno za komentare.