Prevara na Vajberu - ne nasedajte na ovu reklamu!

Prevara na Vajberu – ne nasedajte na ovu reklamu!

U Srbiji je ponovo aktuelna prevara, ovog puta vezana za Vajber aplikaciju, a da ona nema veze s njom, nego je zloupotrebljena u svrhe prevare lakovernih korisnika.

Foto: Shutterstock

Chrome pregledač na Android telefonima prikazuje reklamu za ažuriranje Viber aplikacije, koje je navodno neophodno napraviti da bi se odblokirao Viber nalog.

Napadači lakovernike navode da pošalju SMS kako bi, navodno, dobili veliko Viber ažuriranje i odblokirali nalog korisnicima. Ovo je premijum SMS servis, koji šalje poruke korisnicima, koji se upecaju i pošalju SMS da bi dobili to neko ažuriranje, koje ni ne postoji, nego je prevara da korisnik pošalje SMS poruku.

Oglas, koji se pojavljuje sam od sebe na glavnom ekranu Android telefona verodostojno prikazuje Viber boje, pa imitira čak i font, kako bi upečatljivo prevario korisnike, ali trebalo bi da znate da, ako vam se ovakav oglas pojavi, nikako ne šaljete nikakav SMS, jer će vas to posle debelo koštati, a teško ćete se odjaviti sa tog servisa, koji naplaćuje poslate poruke korisnicima čak i 180 dinara.

Foto: Shutterstock

Da je u pitanju prevara videćete po adresi sajta, koji se vidi u gornjem delu ekrana Chrome pregledača, kao i kad otvorite Viber na telefonu tj. ustanovite da on radi najnormalnije. Umesto klika na ovu reklamu isključite tu stranicu i odjavite se sa prijema obaveštenja sa sajta sa kog je došao ovaj prevarantski oglas.

Viber aplikacija ni na koji način ne učestvuje u ovoj akciji i zloupotrebljena je u svrhe manipulacije korisnicima tj. zbog krađe novca u korist prevaranata, koji vode ovaj servis.

Zatvoreno za komentare.