Profesor sa ETF-a otkriva kada su fen i punjač opasni po nas

Profesor sa ETF-a otkriva kada su fen i punjač opasni po nas

Uređaji koje imamo u kući mogu da predstavljaju opasnost po nas, i to u nekoliko slučajeva.

Foto: Shutterstock

Redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta Jovan Cvetić rekao je za RTS da je kod malih uređaja oklop plastičan, što je dosta dobra zaštita, ali vremenom se i to polomi i dođe do mogućnosti sa kontaktom direktno sa faznim provodnikom.

Svi uređaji koji imaju metalni oklop su u principu potencijalni uzročnici nekog udara.

Da čak i punjač za telefon može da bude i te kako opasan, uverili smo se ovih dana. Dvogodišnja devojčica je uhvatila kabl punjača i ugrozila svoj život.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta Jovan Cvetić rekao je da do takvih situacija uglavnom dolazi zbog prekida kablova, odnosno gubitka izolacije na nekom mestu.

Mali uređaj imaju plastičan oklop, što je dosta dobra zaštita, ali vremenom se i to polomi i dođe do mogućnosti direktnog kontakta sa faznim provodnikom.

Svi punjači imaju kućište koje uđe u utičnicu i to je bezbedno. Međutim, zbog stalnog presavijanja kabla u jednom momentu se ogole žice i pri kontaktu sa telom može da dođe do strujnog udara.

Fenovi za kosu, ako im je kućište metalno, mogu da budu opasni - imaju treći provodnik koji je uzemljen, ali sada su u 90 odsto slučejeva plastični pa onda nema problema.

Foto: Shutterstock

Fen ćete osetiti da ne radi kako treba po mirisu, što znači da je došlo do pregorevanja unutra jer se puni prašinom i kosom, on je najkritičniji jer može da se zapali ako osetite miris.

Svi uređaji koji imaju metalni oklop su potencijalni uzročnici udara jer se fazni provodnik nasloni unutar uređaja koji može da vibrira, kao što je mašina za veš ili šporet.

Nekoliko smrtnih slučajeva je bilo u poslednje vreme zbog bojlera, odnosno zbog njegove neispravne instalacije. Potrebno je kontrolisati brojler s vremena na vreme i proveriti da li je u startu urađena instalacija kako treba.

"Tu nemate kontakt sa kablovima, kontakt će se sam ostvariti unutar bojlera. Vremenom se grejač unutar bojlera se potroši, dođe do kontakta vode i provodnika i to se prenese na vodu - odnosno na vodu u kadi ili ako se tuširate", objasnio je profesor Cvetić.

Bojler treba isključiti dok se kupate radi predostrožnosti.

U kakvom su stanju aparati, kako se zaštititi

Govoreći o tome kako da znamo u kakvom su stanju aparati, Cvetić kaže da svako mora biti tehnički obrazovan da može barem vizuelno da proceni da li je nešto ispravno ili ne.

"Ako je reč o pegli, vremenom se pri peglanju kabl koji izlazi iz pegle uvija, ogoli i vidi se da se može desiti da dođe do kratkog spoja i udara", rekao je on.

Profesor kaže da ima nekoliko stepeni zaštite. Prvo to je vizuelna zaštita, a onda možete da osetite neki dim i miris - to znači da je došlo do nekog varničenja i pražnjenja.

Foto: Shutterstock

Uređaj treba isključiti i on mora da se odnese kod servisera, ili ga bacite ako je jeftiniji.

Izvucite iz utičnice tako što ćete uhvatiti plastičan deo, tako vam se ništa neće desiti.

Na ulazu u stan na razvodnoj tabli - imate osiguračku kutiju koja je klasično štitila od pregorevanja osigurača - sada su to sklopke gde se pri asimetričnoj struji isključuje kompletna instalacija i tako vas štite od udara. Kada osete da se prazni uređaj preko voda, onda se isključuje kompeltna instalacija i u tom slučaju mora majstor da dođe.

Ne isključujte uređaje kada grmi

Govoreći o grmljavinama i aparatima, Cvetić kaže da ne treba isključivati uređaje, to je nekada bila zaštita ili preporuka.

"Sada vas štite sami uređaji koji imaju u sebi zaštitne elemente koji bi trebalo da vas zaštite od prenapona, ali nijedan uređaj nema beskonačne mogućnosti ako ste blizu nekog strujnog pražnjenja - nemonovno je da će taj udar doći", kaže Cvetić.

Govoreći o tome koliko često da proverimo male uređaje, Cvetić kaže da posle izvesnog vremena morate kupiti novi uređaj, a svaka sumnjiva situacija mora da se proveri i da se pozove majstor.

Zatvoreno za komentare.