Kraj Instagrama kakav znamo!

Kraj Instagrama kakav znamo!

Nakon što se sredinom aprila saznalo da Instagram razmišlja o uvođenju "privatnih lajkova", odnosno promene koja bi onemogućila javnosti da vidi broj lajkova pod nekom objavom, sad je službeno potvrđeno da krajem ove nedelje kreće testiranje. Sakrivanje lajkova počeće da se testira u Kanadi.

 Foto: Shutterstock

Iz Fejsbuka je danas službeno potvrđeno da će Instagram testirati skrivanje broja lajkova fotografija i broja pregleda video zapisa, a sve u nastojanju da pažnju korisnika preusmeri s "popularnosti", odnosno metrike angažmana na sam sadržaj.

Tokom testiranja korisnici koje zahvati ova proba neće moći da vide ukupan broj lajkova na svom Instagram feed-u, kao ni na profilima drugih. 

 Foto: Instagram/Screenshot

Broj lajkova na svojim objavama moći će videti i dalje, ali tek kad kliknu na samu objavu. Testiranje "privatnih lajkova" kreće krajem ove nedelje, a najpre će obuhvatiti korisnike u Kanadi. Sve je to obznanjeno na godišnjoj konferenciji Fejsbuka F8.

Kritičari društvenih medija kažu da upravo javan prikaz broja lajkova podstiče negativno ponašanje na platformama kao što su Fejsbuk, Tviter i Instagram, te da korisnici tako sve vreme "love" takvu vrstu prihvatanja od drugih da bi potvrdili svoju "vrednost". Čini se da su te kritike došle i do Fejsbuka.

 Foto: Instagram/Screenshot

"Čujemo ljude kako govore da se brinu oko toga koliko će lajkova dobiti", rekao je šef Instagrama Adam Moseri za BuzzFeed News.

Hoće li "privatni lajkovi" to promeniti, tek će se videti...