"Vokmen" proslavio 40. rođendan

„Vokmen“ proslavio 40. rođendan

Legendarni uređaj "Vokmen" koji je obeležio detinjstvo i mladost generacija rođenih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u ponedeljak je proslavio 40. rođendan.

Foto: Shutterstock

"Sony Walkman" pojavio se 1. jula 1979. godine i svojim dolaskom je započeo revoluciju u načinu slušanja muzike koja i danas traje.

Prenosni kasetofon džepnih dimenzija sa slušalicama doneo nam je "muziku u pokretu" i ubrzo postao značajan deo celokupne pop kulture i načina života mladih.

Inspiraciju za nastanak Vokmena dobio je suosnivač Sonija Masaru Ibuka, koji je želeo da ima prenosni uređaj koji će mu omogućiti da sluša muziku tokom dugih letova avionom.

Foto: Shutterstock

Prvi Vokmen je nosio oznaku TPS-L2 i prvog jula, pre 40 godina, pušten je u prodaju u Japanu.

Već u leto 1980. godine, list "New York Times" je uređaj nazvao "najnovijim statusnim simbolom u gradu". Prvi Vokmen je koštao 200 tadašnjih dolara.

U narednim decenijama prodaja je konstantno rasla, da bi krajem prve decenija 21. veka dosegla cifru od skoro 400 miliona prodatih uređaja.

Foto: YouTube/printscreen

"Sony Walkman" je imao izuzetno veliki uticaj na kompletnu pop kulturu osamdesetih, i delom devedesetih godina 20. veka.

Zahvaljujući njemu, audio kasete su 1983. godine prvi put, po prodaji, premašile gramofonske ploče.

Vrhunac popularnosti Vokmena bila je decenija između 1987. i 1997. godine.

Proizvodnja "Sony Walkman" prenosivog džepnog kasetofona prestala je 2010. godine, ali je japanski proizvođač naziv Walkman uveliko koristio i za druge uređaje.

Tako je 2000. godine "Sony Discman" postao "CD Walkman", nekoliko starijih modela Sony Xperia mobilnih telefona, prilagođenih slušanju muzike, nosilo je Walkman u imenu.

Kultura slušanja muzike koju je osamdesetih započeo Walkman, vodila je i do nastanka savremenih digitalnih muzičkih plejera, kakav je Appleov "iPod", kao i do sve masovnije upotrebe pametnih telefona u tu svrhu.