Pogledajte kako izgledaju specijalni vizuelni efekti u režiji domaćih talenata

Pogledajte kako izgledaju specijalni vizuelni efekti u režiji domaćih talenata

Čak četrnaest domaćih studija za vizuelne efekte i animaciju udružilo je snage na filmu kojim je u Jugoslovenskoj kinoteci otvorena druga CGA Belgrade konferencija.

 Foto: Vimeo/Screenshot

Pokazujući sav potencijal i znanje sve uspešnije industrije kompjuterske grafike u našoj zemlji, demonstrirajući kreativnost i tehničku potkovanost, domaći talenti iz četrnaest studija zajedničkim snagama potpisuju film "Awakening".

Radeći najzahtevnije kompjuterski generisane kadrove, na ovom zadatku okupili su se artisti iz sledećih studija: 3lateral, Bunker VFX, Crater Studio, DAT, Digitalkraft, DreamDust, Fried, Mosquito, Open Studio, Primer Studio, QLBeans, Spring Onion Studio, Take One i VR labs.

Ideja za ovakav opener potekla je od Fried studija. Kako objašnjava jedan od osnivača ovog studija Josip Modli, opener je kratak film koji vrlo često otvara skupove poput CGA Belgrade konfenrencije, a koji predstavlja sam sadržaj dešavanja i postavlja njegov ton.

"Kako prošle godine CGA Belgrade konferencija nije imala takav film, Fried se ponudio da to ispravi. Razmišljali smo i dosli do teme Buđenje – sa željom da predstavimo CGA Belgrade kao skup koji u isto vreme treba da probudi domaću scenu, ali i svet da obrati pažnju na ono što se ovde dešava", navodi Modli.

"To je sasvim logično dovelo do zaključka – ako ćemo već da budimo domaću i svetsku scenu, najbolji način je da to uradimo svi zajedno. Podelili smo ideju sa ostalim domaćim studijima i svi su bez razmišljanja prihvatili. Tako je nastala prva saradnja svih domaćih studija za animaciju i vizuelne efekte na jednom projektu. Šta smo naučili? Da se međusobno ne vidimo kao konkurencija, da jedni druge činimo boljim i da smo zajedno mnogo jači!"

 Foto: Vimeo/Screenshot

CGA Belgrade konferencija održava se po drugi put, a podršku organizatorima pružile su najveće domaće postprodukcijske kuće, kao i vodeće svetske kompanije: Epic Games, Autodesk, Foundry, Chaos Group i novosadski 3Lateral.

Konferencija je dobila institucionalnu podršku Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Kanade u Beogradu i Španske agencije za promociju kulture kao i podršku Vlade Republike Srbije u okviru Programa za unapređenje biznis kapaciteta u IT sektoru, koji se sprovodi u saradnji sa UNDP.

Zatvoreno za komentare.