Kako se zaštititi od špijunaže preko kamere laptopa ?

Kako se zaštititi od špijunaže preko kamere laptopa ?

Da li nas kamere računara špijuniraju, na koji način to čine i kako da ih sprečimo u tome. Ko stoji iza napada i koja su rešenja - sve imamo ovde, za vas! U manjoj ili većoj meri danas su gotovo svi ili bar većina naših uređaja, povezani na Internet.

Foto: Pixabay

Mnogi od tih uređaja imaju kamere, pa postoji bojazan da se oni mogu upotrebiti za špijuniranje korisnika - nas!

U prilog tome da mnogi veruju u to govori i činjenica da se često viđaju laptop računari sa selotepom ili na drugi način prelepljenim kamerama. Uostalom, poznato je da čak i Mark Cukerberg, prvi čovek Facebook-a koristi ovu metodu zaštite.

Strah od toga da smo svakodnevno predmet špijunaže kamerama je - opravdan!

Oni tvrde da hakeri zaista mogu da preuzmu kontrolu nad ugrađenim i eksternim web kamerama tj. kamerama, koje su na neki način povezane na računar. To najčešće rade preko trojanaca, kojim su prethodno zarazili žrtvine računare.

Ovi maliciozni programi se kriju unutar nekih naizgled bezazlenih fajlova i instaliraju se bez znanja korisnika. Kad se nađu na računaru, omogućavaju hakerima da iskoriste kameru za njihove namere, koje mogu da budu, recimo ucenjivanje korisnika putem snimaka, koje su snimili baš tom kamerom - dok razgovara o nečemu poverljivom ili gleda "one" filmove…

Foto: Pixabay

Lista mogućih ucena je, praktično beskonačna, samo razmislite malo šta sve radite pred kompjuterom, a ne biste nikako želeli da se to pojavi bilo gde, posebno ne pred ljudima, koji vas poznaju ili vam znače ili radite sa njima.

Verovatno se pitate kako takvi korisnici ne primete da ih neko snima, a razlog je jednostavan - trojanac je isprogramiran tako da se prilikom upotrebe kamere ne uključuje LED svetlosnu signalizaciju, koja pokazuje da je kamera aktivna, pa ne postoji mogućnost da primetite kad je kamera uključena, a kad nije.

Takođe, ni kroz softver računara nećete primetiti da je ona uključena niti da vas snima, jer je virus tako istreniran da sve pripremi tako da vi baš ništa ne posumnjate.

U skladu s tim problemom,  stručnjaci preporučuju da se na računar instalira neki kvalitetan antivirusni softver, koji je sposoban da prepozna i blokira malware pre nego što on učini bilo kakvu štetu. Pri tome, od najveće važnosti je i da se taj softver redovno ažurira.

Ukoliko koristite eksternu web kameru, najsigurnije rešenje je da je isključite kad vam ne treba. Što se ugrađenih web kamera na laptopovima tiče ukoliko ste u strahu da vas neko špijunira, ne morate baš da stavljate neprozirnu traku preko nje, jer to, ipak na neki način urušava celokupan izgled uređaja.

Umesto toga postoji elegantnije rešenje - iskoristite specijalni plastični dodatak, koji se stavlja preko kamere, sa prozorčićem, koji može da se otvara i zatvara po potrebi i stvar je rešena!

Ostavi komentar